Johan Verstappen

Interview   (ex)-Internationaal  speler    en  Internationaal Volleybalcoach in België, Duitsland, Finland, Oostenrijk, Zweden, Indonesië en Zwitserland

Johan Verstappen

" Ik zou zeker alle sporters die niet meer actief staand kunnen volleyballen door
een enkel, knie of rug probleem  vooral  willen adviseren om met zitvolleybal te beginnen " .


Stel jezelf even voor.  Wie ben je/ en wat doe je?
Ik ben Johan Verstappen, afkomstig uit Meijel (Limburg). In 2003 heb ik de stap gewaagd uit het bedrijfsleven te stappen en ben sindsdien als professioneel volleybal trainer werkzaam. Dit heb ik in diverse landen ondertussen gedaan, zoals België, Zwitserland, Finland, Oostenrijk, Zweden, Indonesië en in Duitsland waar ik 6 jr bondscoach ben geweest van junioren u20. Leuke landen om te werken, mede ook door de successen die ik daar bereikt heb, vize-meister( zoals onze oosterburen het noemen) in Indonesië en België. Kampioenschappen in Finland en 2x in Zwitserland.
Voor volgend seizoen heb ik wederom een contract getekend om in Zwitserland aan de slag te gaan
Bij welke club speel je zitvolleybal of heb je gespeeld?
Blauw - Wit in Roosendaal,    Savico Enschede en Bayer Leverkusen (Duitsland)
Waarom en wanneer ben je gaan zitvolleyballen
ik was speler in de eredivisie bij Autodrop/VCG te Geldrop, waar ik helaas en zware knie blessure heb opgelopen en uiteindelijk een foutieve operatie heb gehad waardoor ik in 1992 moest te stoppen met volleybal. Na lang revalideren kwam ik in contact met de toenmalige bondscoach Cees Janssen. Hij kende me nog uit het "normale staand" volleybal daar hij destijds coach was van Kuipers Zwolle. Hij heeft me in 1996 uitgenodigd om een paar testtrainingen te doen bij het NL team en daar ben ik meteen met vol enthousiasme in blijven hangen
Wat is je ervaring  met  zitvolleybal   en Wat heeft het zitvolleybal je gebracht ? Kun je aangeven wat Zitvolleybal kan bijdragen tot het beter functioneren in de maatschappij ?
In een relatief "korte"periode zitvolleybal gespeeld in verhouding met de spelers waarmee ik destijds mocht samenspelen, zoals Johan Reekers, Pieter Top, Harry Oomen, Andre VenderBosch, Ron Durge en vele andere. Ik was actief van 1996 tot 2003. Ik ben na de eerste aanraking met zitvolleybal absoluut bevangen door de "zitvolley-virus". Niet alleen omdat het een ontzettend leuk, attractief, snel en zeer dynamisch spel is, maar door het zelf te spelen, je absoluut veel respect krijgt voor de mensen die topsport uitoefenen met een lichamelijke beperking. Betreft het beter functioneren in de maatschappij door zitvolleybal, zie ik niet in waarom er een verschil zou moeten zijn tussen zitvolleybal of een andere teamsport. Ik zie (als voormalig "prof"speler en huidige professioneel coach) dat mensen uit teamsport ook goede teamspelers zullen zijn in maatschappij. Zo zullen alle sporters weten dat het teamproces gaat om vertrouwen, conflicten, betrokkenheid en verantwoordelijkheid en dat zou ook in het bedrijfsleven en maatschappij moeten zijn.
Wat zijn nationaal je leukste wedstrijden of toernooien geweest ? En heb je een nationaal kampioenschap behaald ?


Ik heb een erg mooie tijd gehad bij Blauw-Wit te Rossendaal, waar we om het nationaal kampioenschap hebben gestreden tegen Savico, maar helaas waren zij de betere ploeg op dat moment. Daar ik in Limburg woon, werd ik ook gevraagd om vervolgens in Bayer Leverkusen te komen spelen. Na twee jaar meerdere malen per week naar Roosendaal gereisd te hebben, werd de reis omgezet richting Leverkusen. Met deze ploeg speelden we destijds mee in het Nederlandse competitie en met deze ploeg werden we dan ook "Nederlands"  Kampioen. Vervolgens ben ik extra trainingssessies  gaan doen, bij Savico te Enschede om daar vervolgens ook in 1999 het Euro Cup toernooi te winnen.
Je hebt  internationale zitvolleybal ervaringen . Waar ben je geweest wat waren jouw  resultaten ?
Een leuk toernooi was zeker het Euro Cup toernooi voor clubteam in Enschede, wat wij met Savico destijds winnend afsloten. Het was een top toernooi in eigen land waar we de beoogde favoriet uit Bosnië versloegen. Zeker nog in geheugen gegrift, hoe we daar als een hecht team, door hard te werken en elkaar konden aanspreken op ieders verwachtingen een topprestatie hebben geleverd. Verder de Paralympics in  Sydney 2000 zoals begrijpelijk een unieke belevenis. Als sporter het hoogst haalbare en wens natuurlijk, maar sportief ook teleurgesteld in de prestatie. Helaas werden de Paralympics  afgesloten met een tegenvallende 5e plek.
Om Internationaal te spelen moet er een Classificatie (handicap)  keuring plaatsvinden. Hoe ervaar je deze  keuringen en zouden deze moeten veranderen of juist niet ?
Ik was ook één van de spelers, die telkens een keuring moest ondergaan om dan als geclassificeerd "grijze" speler te kunnen deelnemen aan de toernooien. Of deze keuringen moeten veranderen, vind ik moeilijk. Daar kun je zeker over discussiëren  en over de eerlijkheid betreffende de gradaties van beperkingen c.q. handicaps. Discussies zeker , hoe eerlijk het gaat tijdens de keuring in de diverse landen en met de verschillende "keurmeesters".   Het kwam regelmatig voor dat een bepaalde speler door bepaalde "keurmeesters" nooit konden deelnemen en deze speler door een  andere  altijd werd goedgekeurd.  Anderzijds  zou de classificatie regel  compleet moeten worden afgeschaft, zodat iedereen zou kunnen meedoen aan internationale toernooien, waardoor het niveau in de toekomst zeker ten goede komt. Mede ook dat er in de breedte meerdere spelers beschikbaar zullen zijn.
waarom en wanneer  bent je  gestart met coachen?
Gestart met coachen ben ik in 1998. Ik ben altijd iemand geweest die probeert het beste uit mezelf maar ook uit anderen personen te halen. Met alles proberen de beste te zijn, maar ook om mensen te helpen om beter te worden. Door feedback te geven en ervaringen te delen. Passion, pain, progress.  En dit heeft uiteindelijk geresulteerd dat ik sinds 2003 als professioneel trainer door de volleybalwereld reist.    
Waarom zou iemand   moeten gaan zitvolleyballen?  Zie je zitvolleybal als een Sport voor iedereen of voor een bepaalde doelgroep ?
Zitvolleybal is zeker een sport voor iedereen, maar ik denk ook dat ieder volleyballer zolang mogelijk staand volleybal zal blijven beoefenen. Maar ik zou zeker alle sporters die niet meer actief  staand kunnen volleyballen door een enkel, knie of rug probleem zeker willen adviseren om  met zitvolleybal te beginnen. Een probleem zie ik wel dat er te weinig verenigingen zijn waar, zitvolleybal wordt aangeboden, waardoor vele sporters tegen het obstakel  "afstand " aanlopen.
Wat zijn de verschillen voor jou met trainen tussen ZaalVolleybal en Zitvolleybal ?
Ik zie daar geen verschil in. Waar je bij zaalvolleybal op het niveau waar ik train met 2x per dag, op moet letten voor de sprongbelasting, zou dat bij zitvolleybal op de schouder belasting kunnen zijn. Verder is het "spelletje"simpel, de bal over het net en binnen de lijnen slaan bij de tegenstander.
Heb jezelf nog ideeën hoe het zitvolleybal nationaal of internationaal zich zou moeten ontwikkelen of heb je enkele opmerkingen ? 
Ik denk dat er als eerste vanuit de Nevobo veel meer aandacht aan besteed zou moeten worden, om verenigingen erop te attenderen dat zitvolleybal ook een veel grotere doelgroep is dan alleen maar mensen met een handicap. Verder zie ik zeker ook vanuit de zitvolleybal vereniging zelf om veel meer in actie te komen, via sociale media en de verschillende website's  zoals volleybal- en lokalekrant, vizier op volleybal enz. om publiciteit te zoeken. Verder denk ik ook dat 'mijn persoonlijke' situatie een perfect voorbeeld is om spelers in aanraking te laten komen met zitvolleybal. Ook ben ik  zeker bereid indien  de huidige bondscoach , van het Nederlands team,   een assistent nodig heeft om mijn kennis en ervaring in de ploeg en de sporttak te steken om samen Zitvolleybal verder te ontwikkelen.

 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland