Hier een internationale video presentatie van Zitvolleybal

De ontwikkeling van de spelregels en classificaties bij Zit Volleybal

Spelregels

Sedert de tweede Wereld Oorlog werden er al diverse balspelen toegepast in het revalidatie proces. Vanaf 1944 tot 1955 zijn daar ook foto's in diverse archieven over terug te vinden.
links 1944 Rehab Centre USA,   rechts 1955 Nederland 
De regels voor deze bal oefeningen verschilden per centrum en werden ontwikkeld door de sportleiders.  Ook bij eventuele sportuitwisselingen werden de regels van het organiserende Revalidatie centrum toegepast. Het balspel was een welkome afwisseling in het revalidatie proces en werd vooral in de Duits sprekende en Scandinavische landen populair. 
Nationaal
In Nederland werden in die jaren, onder begeleiding van een BNMO sportcomité, aanvankelijk tafeltennis, atletiek nummers en boogschieten aangeboden.  Het Duitse Sitz bal werd pas begin 1955 ,  door de heer Teunsissen, als nieuwe sport voorgesteld, met de volgende regels:
De Duitse regels 1955
Het veld  10 x 5 m gedeeld door een net.  Hoogte van het net is 1 m,  spelen is zittend.       Speeltijd 2 x 10 minuten,   2 teams van elk 5 spelers,   de speelbal  is een "hand" bal.  de spelers rouleren niet.
Het spel werd op alle revalidatie centra geïntroduceerd en beoefend, daarna ook in een soort nationale competitie ronde gespeeld. Helaas sloeg het bij vele sporters niet aan. Het BNMO sportcomité moest op zoek naar een aantrekkelijker bal spel.  Twee leden van het Comité staken de hoofden bij elkaar en introduceerden een nieuw balspel "Zit Volleybal"  . Het populaire Volleybal maar dan Zittend , met wat aangepaste regels, mede gebaseerd op de ervaringen met Sitz bal.  Het spel werd bij de Revalidatie centra neergelegd, met verzoek om reacties en adviezen op de regels.  Uiteraard kwamen deze van de sportleiders en werden verwerkt in een definitieve regel. Het Zit Volleybal werd op 5 mei 1956 landelijk gepubliceerd tijdens een Sport manifestatie in Amsterdam

De Eerste Zit Volleybal spelregels 1956.  
De FIVB spelregels van 1952 zijn als basis genomen en leidend voor Zit Volleybval.  Het speelveld  is 10x 6 m. en de hoogte van het net op 1.20 m . De speelbal is een Volleybal.      Klik hier voor de spelregels zoals gepubliceerd in 1956
Sedert dien werd er  nationaal in de revalidatie centra en bij lokale verenigingen  Zit volleybal gespeeld in Nederland.
Internationaal
Hoewel er eind jaren 50 uitwisselingen plaats vonden met duitse Sitzbal verenigingen en deze in Nederland geconfronteerd werden met Zit volleybal regels, sloeg  het Spel  niet over naar de andere landen in Europa.  Zij bleven overal met die van elkaar verschillende Sitz bal regels spelen.  Hetgeen bij vele Nederlandse teams  frustraties opleverden bij deze uitwisselingen. De Paralympics 1980 waren voor Nederland de mogelijkheid om Zit Volleybal Internationaal op de kalender te krijgen.  Dit lukte door het af te dwingen bij de wens van de NIS om deze Spelen in Arnhem te organiseren. Nu nog de Sitz bal spelende landen in Europa , en dat waren ze allemaal,  zo ver te krijgen  om in Arnhem Zit Volleybal te komen spelen.
1979
De Nis , Joon en Bolk, wisten de ISOD te overtuigen om een pré Paralympich toernooi toe te staan, teneinde Nederland kennis te laten maken met Standing Volleybal maar vooral om de Sitz bal landen  te stimuleren in te schrijven voor het Zit Volleybal toernooi in de 1980 Paralympics. Het toernooi in 1979 in Haarlem werd voor Nederland en Zitvolleybal een belangrijk toernooi.  Liefst 7 Sitz bal  landen schreven zich in voor het toernooi in Haarlem.  Het enthousiasme van de spelers en het niveau van het Nederlands team gaf Joon in Haarlem veel steun om de landen  over  te  halen om naar Arnhem te komen. De spelregels werden nog eens uitgelegd en meegegeven om thuis goed te bestuderen en te trainen
1980 Arnhem
 Arnhem heel veel praten en overleg en overtuigen. 
(links)  overleggen met  alle landen                                         (  rechts)  het Volleybal  team in Arnhem  met dezelfde inzet.
1981 Tijdens het EK in Bonn wederom veel overleg met spelers en coaches over de ervaringen  in 1979, 1980 en nu 1981.  De  vergadering van landen moet beslissen met welke regels we gaan spelen Internationaal.  Een aantal voorstellen, waaronder neem voor het veld de badminton afmetingen,  werd afgewezen. Alleen de nethoogte werd gewijzigd en teruggebracht tot 1.15 m. 

1986
  • Blok van de service in Zit Volleybal.  Het blokkeren van de service van de tegenstander is toegestaan
  • het is de voor-speler toegestaan , in het voorvak , de bal gelijk terug te spelen uit de service van de tegenstander
1990
  • Paal en netconstructie . Een paal- en netconstructie wordt geadviseerd door WOVD. Het geeft het net een betere spanning en voor de 2de scheidsrechter een mogelijkheid beide zijden van het net te beoordelen. 
1992
  • om spetaculaire acties te bevorderen is het toegestaan, dat een speler , bij een verdedigende actie, geen contact heeft met de vloer.
  • op  de stand  16-16, in de tie-break system,  gaat het spel door tot een team 2 punten voorsprong heeft om de set te winnen.
1993
  • De hoogte van het net voor vrouwen competitie is vastgesteld op 1.05 m.
  • Het net is 0,80 m breed en 6,50 m lang, gemaakt van 10 cm vierkante zwarte mazen
  • De palen die het net ondersteunen worden geplaatst op een afstand van 0,50-1,00 m buiten de zijlijnen . Ze zijn 1,25 m hoog en bij voorkeur verstelbaar.
Voor WOVD wereldcompetities en regionale kampioenschappen, worden de palen , ter ondersteuning van het net,  geplaatst op een afstand van 1 m buiten de zijlijnen, tenzij anders in overleg met WOVD.  Zie Handboek G2. WOVD

 

1994
  • Servicezone uitgebreid tot zes meter om de server te vergemakkelijken vanuit elke positie van de servicezone.
  • Bal kan elk deel van het lichaam met inbegrip van voeten raken, helpt om het verdedigende spel te verbeteren.
  • Tijdens de eerste treffer is dubbel contact toegestaan om continuïteit in het spel te hebben.
1997
  • FIVB veranderingen , als contacten met het net en veld van de tegenstander, worden overgenomen en juist mogelijk met een net breedte van 0,80 m.  De contacten met het net waren een fout sinds 1935.
  • Net fout:  alleen het raken van de bovenste band van het net of het steunen aan het net wordt gezien als een fout . Contact met het veld van de tegenstander met een deel van het lichaam vanaf de voeten toegestaan, in combinatie met de net-regel. Dit breidt  de regeling rond de middenlijn uiot. . Maar als het contact  een tegenstander fysiek verstoort, of  het vermogen van de tegenstander om de bal te spelen hindert, dan zal het  worden beschouwd als een fout.
1998
  • Gekleurde ballen geïntroduceerd om spelers te helpen zich te concentreren op de bal en helpen televisiekijkers te lokaliseren en de bal te volgen .
  • De "libero," een gespecialiseerde defensieve speler, ingevoerd om de "eerste pass" en defensieve pass te verbeteren. Ook helpt deze bij het vervangen van back-zone spelers die betere  aanvallers  over het algemeen  zijn en soms zwak in de verdediging.
  • Coach kan staan / bewegen tijdens de rally en instructies geven zonder time-out.
  • Introductie van 25-punts rally punt systeem in eerste 4 sets : Het systeem helpt bij het plannen van de wedstrijden van de dag, met de duur van een vijf-set wedstrijd over het algemeen beperkt tot 90-110 minuten.
  • Verandering van borst nummer grootte aan de achterkant , helpt niet alleen de scorer om de volgende server op rotatie te controleren, maar helpt ook media en televisie om de speler nummer vast te leggen voor statistische analyse.
 Het unieke Zit Volleybal gebaar van de scheids:  Liften 

 

Met de spelregels ontwikkelden de scheidsrechters en de badges ook.

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland