Karin van der Haar

  Interview   (ex)-Internationaal  speelster    

Top volleybalster in hart en nieren . Haar palmares:  2x goud, 1x zilver, 1x brons op  EK , 1 x zilver op WK en 1 x brons op Paralympics

Karin van der Haar    " Zitvolleyballen brengt geluk "

Stel jezelf even voor.  Wie ben je/ en wat doe je?
Ik ben Karin van der Haar, ik ben nu 43 jaar en ik woon in Lutten in het oosten van het land samen met mijn man en onze 3 Franse Bulldogs. Nu heb ik een CVA gehad op mijn 41e jaar en dus werk ik niet bij een werkgever maar ik heb mijn eigen bedrijf “Motivation Speaks” opgestart. Daaruit hou ik een empowerment speech, en ik vertel je hoe je de winst uit het leven kunt halen!
 Bij welke club speel je zitvolleybal of heb je gespeeld?
Ik heb bij diverse clubs zitvolleybal gespeeld. Als eerste bij Sudesto in Assen, als tweede in Enschede bij Twente ‘05, als derde weer in Assen, en de vierde bij Taurus in Houten.  Nu ben ik een trainer zitvolleybal bij Kangeroe Hardenberg.
 
Waarom en wanneer ben je gaan zitvolleyballen ?
 
Op mijn 16e heb ik een ongeluk gekregen waardoor ik mijn linkerarm moest missen. Maar het spelletje bleef toch in mijn hart, dus ik speelde het volleybal vanaf mijn 16e met één  arm. Tot mijn 29 jaar bleef ik het staand volleybal spelen en daarna zitvolleybal!
Wat is je ervaring  met  zitvolleybal   en Wat heeft het zitvolleybal je gebracht ? Kun je aangeven wat Zitvolleybal kan bijdragen tot het beter functioneren in de maatschappij ?
Toen hoorde de bondscoach van het dames zitvolleybalteam van mij en hij belde mij op, of ik niet wou zitvolleyballen. En toen was de klik zo groot tussen zitvolleybal en mij. Ik wou alleen in een Ned. Team zitten en nu kwam die positie eindelijk vrij. Ik zeg altijd het sporten, zoals (zit)volleyballen, brengt geluk en contact tussen mensen! Zitvolleybal heeft mij altijd wedstrijdervaring, diverse ontmoetingen internationaal, en vriendschappen gebracht!
Wat zijn nationaal je leukste wedstrijden of toernooien geweest ? En heb je een nationaal kampioenschap behaald ?
Het Ned. Kampioenschap was het leukst, ik heb het ook toen (2008/2009) gewonnen met mijn team (Twente ‘05). En de wedstrijden die ik met mijn team bij Taurus die zijn ook zo leuk en daar zaten we met een aantal dames vanuit het Nederlands  damesteam bij elkaar.
 
Je hebt  internationale zitvolleybal ervaringen . Waar ben je geweest wat waren jouw  resultaten ?
Ik heb EK en WK en Intercontinental Cups gespeeld.
    EK: is tweemaal goud, en eenmaal zilver en eenmaal brons
    WK:is eenmaal zilver,     Paralympics: is bronzen plak!
   Dat was toch het mooiste resultaat.
 
Heb je  bijzondere herinneringen aan bepaalde toernooien  of ontmoetingen ?
De Paralympics 2008 in Beijing, China dat was mijn 1e en ook de mooiste.  Wij gingen na het toernooi op de Chinese muur en ik heb zo’n echte Chinese jurk gekocht op een markt.
 Om Internationaal te spelen moet er een Classificatie (handicap)  keuring plaatsvinden. Hoe ervaar je deze  keuringen en zouden deze moeten veranderen of juist niet ?
De keuringen zijn voor een amputee wel erg makkelijk, voor een persoon die wat anders heeft zijn ze niet zo makkelijk.
 
In Nederland speel je met verschillende soorten gehandicapten en validen. In het buitenland is dat niet zo vanzelf sprekend. Hoe ervaar jij het spelen in Nederland en zijn deze ervaringen met spelers van andere landen wel eens ter discussie gekomen?
Dit speelde wel vanaf vorige jaren, internationaal, dat is gedaan omdat ze het zitvolleybal in het leven wilde houden. Ik vind dat een goed teken!
 
Heb je als speler de indruk gehad dat er naar je werd geluisterd Internationaal indien classificatie problemen aan de orde waren ?
Ja, ik zat in de Europese commissie tot aan 2018 als een ‘member’.  En ze luisteren ook naar ons en de spelers.
 
Waarom zou iemand   moeten gaan zitvolleyballen?  Zie je zitvolleybal als een Sport voor iedereen of voor een bepaalde doelgroep ?
Zitvolleybal is voor iedereen! Zeg ik ook altijd in mijn eigen stad want dan krijg je de mengeling van ‘gewone’ mensen en gehandicapt mensen.
Indien je niet meer zelf actief speelt , zou je dan voor zitvolleybal iets willen gaan doen?
Ik speel nu niet zelf meer.  Die CVA heeft roet in het eten gestrooid, mijn rechterkant is nu verlamd, en mijn linkerarm is geamputeerd. Maar dit jaar ben ik een trainer in mijn stad bij Kangeroe Hardenberg.
 
Heb jezelf nog ideeën hoe het zitvolleybal nationaal of internationaal zich zou moeten ontwikkelen of heb je enkele opmerkingen ? 
Nee, geen opmerking.
Zie hier een mooie publicatie van Karin door het AD.    klik hier

 

 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland