Harry Oomen

 

 Interview   (ex)-Internationaal  speler    Harry Oomen. 

Nationaal Kampioen, Europees Kampioen, Wereld Kampioen en Paralympich zilver.

 

""  Het zitvolleybal heeft mij persoonlijk sterk  gemaakt  ""

Stel jezelf even voor. Wie ben je/ en wat doe je?
Harry Oomen, 61 jaar oud en heb een eigen administratiekantoor Homas,    Harry Oomen Administratie Service
Bij welke club speel je zitvolleybal of heb je gespeeld?
Ik ben in het jaar 1980 gestart bij Omni vereniging Blauw Wit te Roosendaal. Eind jaren 2000 zijn we als zitvolleybalteam overgegaan naar volleybal vereniging Symmachia Roosendaal waarvan ik nu  (2021)  nog steeds lid van ben en we nog steeds wekelijks trainen.
Waarom en wanneer ben je gaan zitvolleyballen
Ik was een fanatiek voetballer (doelman) die wekelijks minimaal 2 keer trainde en op zaterdag de jeugdwedstrijden speelde en ieder zondag was ik wel een reserve doelman bij een seniorenteam. Buiten het reguliere seizoen speelde ik café voetbal. In juli 1979, ik was net 1 dag 19 jaar, heb ik mijn rechterbeen verloren met een bedrijfsongeval (landbouwmachine) tijdens het vakantiewerk. Bij de revalidatie was mijn fysiotherapeut er al snel van overtuigd dat ik niet bij de pakken wilde gaan neerzitten. Hij heeft mij doorverwezen naar Blauw wit. Daar heb ik geproefd van allerlei takken van sport, atletiek, rolstoelbasketbal, zwemmen en natuurlijk ook zitvolleybal. Het zitvolleybal sprak mij het meeste aan, echte teamsport en fysiek een pittige sport.
Wat is je ervaring met zitvolleybal en Wat heeft het zitvolleybal je gebracht ?
Kun je aangeven wat Zitvolleybal kan bijdragen tot het beter functioneren in de maatschappij ? Ik heb een geweldige ervaring aan het zitvolleybal overgehouden, blijkt ook wel dat ik nog steeds graag het spelletje speel door nog steeds wekelijks lekker fanatiek te trainen. Het zitvolleybal heeft mij persoonlijk een sterker persoon gemaakt doordat het zitvolleybal een intensieve teamsport is waarin je elkaar hard nodig hebt voor het beste resultaat, je haalt meer uit jezelf en probeert ook meer uit je teamspeler te halen voor een nog betere prestatie. Hierbij is mijn insteek als je positief blijft, werkt dit ook door naar je medespelers, waardoor er nog beter kan worden gepresteerd. Ja, maatschappelijk heeft het positieve spelbeleving meer gebracht omdat je met een positieve instelling ook maatschappelijk meer bereikt. Tevens heeft de omgeving meer respect voor je als je laat zien dat je positief bent ingesteld en bereidt ben altijd een stapje extra te zetten.
Wat zijn nationaal je leukste wedstrijden of toernooien geweest ? En heb je een nationaal kampioenschap behaald ?
In de jaren 90 hebben we vele mooie wedstrijden gespeeld. We hadden toen een sterke landelijke competitie. Vele competitie- en bekerwedstrijden weer op het scherps van de snede gespeeld.  Ik ben de tel kwijt geraakt maar we zijn meerdere malen Nederlands kampioen en ook beker kampioen geweest.  En 1 keer Europees clubkampioen
Je hebt internationale zitvolleybal ervaringen . Waar ben je geweest wat waren jouw resultaten ?
Vanaf het jaar 1985 tot en met het jaar 2000 (met uitzondering 1991-1992) heb ik in het nationale team gezeten, een fantastische tijd mee gemaakt. Hoogste resultaten zilver op paralympisch 1988 Korea, minimaal 1 x wereldkampioen en meerdere keren Europees kampioen.
Heb je  bijzondere herinneringen aan bepaalde toernooien  of ontmoetingen ?
Alle internationale toernooien waren een beleving op zich. Maar de paralympisch in zowel 1988  Korea, 1996 Atlanta en 2000 Sydney blijven toch wel bijzondere ervaringen. Ik blijf nog steeds jongeren motiveren om het ultieme doel te willen bereiken mee doen mee de paralympisch spelen. Wat me altijd met betrekking tot de paralympisch spelen van met name Atlanta en Sydney is bijgebleven zijn de voorbereidingsweken in de betreffende landen, wat er dan op de trainingen aan niveau werd behaald. Fantastisch.
Om Internationaal te spelen moet er een Classificatie (handicap)  keuring plaatsvinden. Hoe ervaar je deze  keuringen en zouden deze moeten veranderen of juist niet ?
Oeps, al vanaf het moment dat ik met het Nationale team naar internationale toernooien ben geweest is bij ieder toernooi wel een discussie om de (verplichte) minimale handicap. Ik helaas meerdere keren moeten ervaren dat speler die de gehele voorbereiding hebben meegemaakt niet mochten spelen omdat een keuringsarts een andere mening had. Het is niet met een pen te beschrijven hoeveel ellende de keuringsartsen hebben veroorzaakt. Daarbij komt dat er al vanaf het jaar 1985 steeds andere richtlijnen werden gehanteerd, zelfs tot 2 jaar geleden toen ik assistent bondscoach was werden er spelers die al menig jaar internationale toernooien hadden gespeeld wit gekeurd. Ik ben bij het zitvolleybal voor het afschaffen van de medische keuring. Zitvolleybal is bij uitstek een sport waarbij iedereen gelijke kansen, met of zonder beperking. Vraag het maar na bij valide volleyballers die gaan zitvolleyballen, zij zijn meer beperkt in het bewegen in een wedstrijd dan iemand met dubbel amputatie, is altijd snelle en wendbaarder. Ja, ik kan me wel voorstellen dat bij andere takken van sport een keuring noodzakelijk kan zijn zoals bij het zwemmen omdat het verschil in beperkingen zo groot is dat je niet iedereen met verschillende beperkingen de zelfde wedstrijd kan laten zwemmen.
De  "  disability "  Classification is beladen . Er zijn geen klasse indelingen bij zitvolleybal.  Zou het zinvoller zijn om te spreken van een “ Players Profile “  ipv disability classification "   ? Heb je daar ideeën over ?
Helemaal mee eens, wil het zitvolleybal zien als topsport moeten ook de beste spelen ongeacht of iemand een beperking heeft. Ja dan kan het ook zo zijn dat er dus spelers met een beperking het veld moeten ruimen, maar dat hoort wel de topsport, met leuke blauwe ogen is nog niemand 1e geworden.
In Nederland speel je met verschillende soorten gehandicapten en validen. In het buitenland is dat niet zo vanzelf sprekend.  Hoe ervaar jij het spelen in Nederland en zijn deze ervaringen met spelers van andere landen wel eens ter discussie gekomen?
Ja, het is vaak ter discussie gekomen omdat zoals gezegd dit al speelt vanaf het jaar 1985.   Het was toen niet alleen Nederland die het probleem had met de keuring.    In de eerste jaren hadden ook de Scandinavische teams dit probleem en vanaf de jaren 1990 ook de landen uit voormalige Joegoslavië.  Alle sporters waren het wel over eens, keuringsartsen bepalen wie er mag spelen, het heeft en had niets te maken met het spel zitvolleybal.
Heb je als speler de indruk gehad dat er naar je werd geluisterd Internationaal indien classificatie problemen aan de orde waren ?
Nee, nooit. Zeker zijn er in het verleden felle discussie gevoerd waarbij classificatie werden herzien. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat keuringsartsen een gesprek hebben gevoerd met sporters. 
 Waarom zou iemand   moeten gaan zitvolleyballen?  Zie je zitvolleybal als een Sport voor iedereen of voor een bepaalde doelgroep , denk bijvoorbeeld aan oud sporters met sportblessure?
Zitvolleybal is een intensive sport waarbij velen spieren van je lichaam worden gebruikt en het ook een echte teamsport waarbij je elkaar hard nodig hebt, maak je een fout dat ben je een punt kwijt terwijl dit vele andere balsporten vaak nog door een medespeler kan worden hersteld.  Als je valide volleyballer niet meer mag staand volleyballen is zitvolleybal een uitstekend alternatief.
 Denk je dat je door Zitvolleybal ook veranderd bent in je doen en laten ?
Ja, zeker. Of het in het zitvolleybal is of in het maatschappelijke leven. Je hebt elkaar nodig voor een betere prestatie, de teamgeest is voor mij een belangrijke zaak in het gehele leven
Indien je niet meer zelf actief speelt , zou je dan voor zitvolleybal iets willen gaan doen?
 Ik heb in het verleden al zeer veel gedaan voor het zitvolleybal. Daar waar ik kan doe ik nog iets extra’s voor het zitvolleybal, vrijwilligers werk (toernooi Assen) en demonstraties in regio.
Heb jezelf nog ideeën hoe het zitvolleybal nationaal of internationaal zich zou moeten ontwikkelen of heb je enkele opmerkingen ? 
Zowel nationaal als internationaal kunnen we ons in Nederland enkel verbeteren door een zware competitie te verkrijgen. Dit kan enkele doordat steeds meer mensen moeten gaan zitvolleyballen.  Zowel nationaal als internationaal kan het niveau worden verhoogd door meer sporters de mogelijkheid te geven om mee te mogen doen. Dus afstappen van keuringen waardoor de spelers met de standaard staande volleybal blessures zoals nationaal als ook internationaal mogen meedoen.
 
 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland