Frits  Klein

Interview  Internationaal Top Scheidsrechter  Frits J. Klein.

Scheidsrechter, lid van diverse commissies, Competition manager en webmaster.  WOVD schaap met 5 poten.
Wie ben je en wat doe je? Stel jezelf even voor. Leeftijd?

Ik ben Frits Klein, momenteel gepensioneerd maar vroeger werkzaam als servicetechnicus  consumentenelektronica.
Geboren in Wijhe in 1944, dus reken maar uit.

Ben jezelf actief sporter  (geweest)  zo ja welke sport ?

In de sport  ben ik actief geweest met  volleybal, schaatsen, zeilen en surfen.
In 2001 ben ik, samen met mijn broer Hans, gaan zijspanracen Hans de coureur en ik de bakkenist, meteen in datzelfde jaar werden we Nederlands Kampioen. In 2012 zijn we hiermee gestopt.
Overigens schaats ik in de winter nog steeds  2x in de week op de Deventer Kunstijsbaan.
In de zomer doe ik nog aan Surfen, Suppen en Kajak varen.
 Hoe kwam je in aanraking met volleybal en het fluiten?
In Wijhe was ik lid van een gymnastiekvereniging, deed een beetje aan turnen en na verhuizing naar Olst ben ik hier ook bij de Gym gegaan. Aangezien dit voor het merendeel uit oudere heren bestond en men hier niet meer deed dan enkele opwarm oefeningen en men daarna ging volleyballen in een veel te kleine zaal, dacht ik ik kan beter bij een echte volleybalvereniging gaan. Dit werd Boemerang in Olst, hier kon ik ook competitie spelen. Overigens ben ik niet hoger gekomen dan district niveau. Elke vereniging moest evenveel scheidsrechters leveren, dan er teams in de competitie spelen. Hiervoor heb ik mij opgegeven en in de daaropvolgende jaren ben ik doorgestroomd tot het hoogste district niveau. Tevens heb ik in het district me bezig gehouden met de opleiding van scheidsrechters, het beoordelen (BBK, Beoordeling en Begeleiding Kommissie) en de aanwijzing (DSA, District Sectie Arbitrage). Na het behalen van de hoogste code in het district, ben ik verder gegaan als scheidsrechter in de nationale competitie (Divisie 1,2 en 3,  Eredivisie heb ik niet gehaald).
Welke motivatie voor zitvolleybal in bijzonder en wanneer ?

Een collega in de BBK, ook trainer  van een zitvolleybalteam (Salland-Deventer), gaf te kennen dat voor hun thuiswedstrijden vaak een scheidsrechter niet op kwam dagen.
Ik zei dat hij mij wel mocht bellen wanneer dat weer gebeurde, zo ben ik in de wereld van het zitvolleybal gekomen.
Wat zijn de verschillen voor een scheidsrechter  tussen Volleybal en Zitvolleybal ?

Bij het zitvolleybal sta je ook op de speelvloer. Je staat dus dichter op het spel en hoort ook meer, dit is niet altijd goed, je moet ook niet alles willen horen.
Een groot verschil is ook de snelheid, velen denken dat, doordat het gespeeld wordt door mensen met een beperking, het daardoor langzamer gaat. Het tegendeel is waar, door de andere maten van veld etc. zijn de afstanden veel korter en gaat daardoor het spel ook veel sneller.
Ook het beoordelen van het liften is vaak een probleem, bij een blokkering bijvoorbeeld moet je op het zitvlak van de blokkerende speler letten en je moet tevens zien of hij de bal toucheert. Zonder balcontact is het geen liftfout.
Weet je bij benadering hoeveel wedstrijden je nationaal bij Zitvolleybal hebt gefloten? 

Ik heb echt geen idee, het moeten er enkele honderden zijn. Ik ben ruim 20 jaar actief geweest.
Ik weet nog wel dat ik mijn 50ste interland voor de WOVD floot tijdens de Paralympics Barcelona 1992.

Wanneer heb jij jouw  Internationale Badge  behaald  ?

Ik heb de scheidsrechtersclinic gedaan in 1986 in Pecs, Hongarije, tijdens het WK. Praktijk kon je tevens opdoen tijdens dit WK en we werden dan ook beoordeeld. In 1987 tijdens de Euro Cup in Enschede had ik de resterende beoordelingen zullen krijgen, zodat ik de Badge kon krijgen en dan tevens een aanwijzing voor de Paralympics in Seoul . Dit ging fout doordat een official verzaakte, dus geen beoordeling en ook geen Badge. In 1988 in Boedapest heb ik daarna de Badge gehaald. Dit was nog de ISOD Badge, later werd dit WOVD en nu dus World Paravolley.
 
Vertel iets over je internationale ervaring(en)? En de mooiste toernooien die je hebt kunnen leiden en eventuele bijzondere ontmoetingen.

Naast het fluiten van de nationale competitie, heb ik op diverse internationale toernooien gefloten, zoals Paralympics, World Games Assen, diverse WK’s, EK’s en Euro Cup. Daarnaast ook diverse nationale en internationale club toernooien. Zo heb ik samen met Günther Krüger de Werner von Siemens Cup opgezet, een jaarlijks toernooi begin mei in Hamburg. Hij de competitie en ik het scheidrechters gedeelte, dit heb ik 17 jaar gedaan. Helaas hebben we het de laatste jaren zonder Günther moeten doen, hij is veel te vroeg overleden. Als mooiste moet ik denk ik de Paralympics van 1992 in Barcelona noemen. De Paralympics hebben toch een andere status. Nederland speelde de Gold Final tegen I.R. Iran, ik mocht de Bronze Final  Germany – Finland fluiten. Voor mij was dit het hoogste dat ik daar kon bereiken.
Ook speciaal was het WK in Las Vegas in 1989, je had daar geen sporthal, het WK werd gespeeld in het pavillion van het Las Vegas Hilton casino. Daar lag dikke vloerbedekking op de vloer, zij dachten dat dat prima voor de zitvolleyballers was, lekker zacht. Op het laatste moment werd er toch een houten vloer gelegd met daarover een kunstof  laag.
 Ben je nu nog actief als scheidsrechter ?

Nee niet meer, toen ik moest stoppen met fluiten, ik geloof dat ik toen  51 was, heb ik mijn bakens verzet en heb me met andere functies bezig gehouden. Overigens ook binnen de WOVD.

Welke nationale en  Internationale (WOVD)  functies heb je bekleed? Wat zijn jouw ervaringen en wat heb je daarbij kunnen bijdragen ?

Ik ben dus in het district begonnen als scheidsrechter, opleiding, beoordelen en begeleiden van nieuwe scheidsrechters. In eind jaren 80 heb ik voor de WOVD een website opgezet, dat stond nog in de kinderschoenen, internet was nog redelijk nieuw maar maakte de communicatie onderling beter en vooral sneller. Vóór die tijd moesten we alles per fax doen. De website heb ik tot 2004 onderhouden.
Binnen de WOVD ben ik eerst lid geweest van de VRC (Volleyball Referee Commission), we hielden ons bezig met beoordelen en de aanwijzing van scheidsrechters voor de diverse internationale kampioenschappen en toernooien. Nadat de WOVD opgedeeld werd in de zones, Europe, PanAm, Afro Arab en Asia-Oceania, werd ook de VRC anders ingedeeld. Ik ben toen verder gegaan als lid van de ERC (European Referee Commission), de taken waren vrijwel hetzelfde, bleef alleen beperkt tot Europa.
Nadat ik met fluiten gestopt was, heb ik me bezig gehouden met de diverse competitie schema’s, ik werd nu  Competition Manager van de WOVD en Webmaster van de WOVD (www.wovd.com)
In die functie heb ik de competitie gerund tijdens de Paralympics in Atlanta 1996 en Sydney 2000, het WK in Cairo en Teheran, het EK in Sarajevo en Tallinn, en alles direct kunnen publiceren op de website.
Zie je zitvolleybal als volwaardige sport in Nederland of Internationaal en voor welke doelgroep geschikt?

Zitvolleybal is zeer zeker een volwaardige sport. Zeer geschikt voor sporters met een beperking, maar ook prima voor volleyballers welke door een sportblessure b.v. aan knie of enkels niet meer aan het valide volleybal kunnen deelnemen. In clubverband in Nederland kan een valide speler ook deelnemen aan de competitie. Sommige clubs hebben gebrek aan spelers en samen met valide spelers kan men toch deelnemen aan de nationale competitie. Ikzelf heb bij Salland-Deventer gespeeld, enerzijds omdat men spelers te kort had, anderzijds vond ik het ook erg nuttig om het zitvolleybal vanaf de vloer te beleven.
Wordt er bij de nationale  scheidsrechters opleidingen voldoende aandacht gegeven aan zitvolleybal  ? 

Hoe het nu is zou ik niet weten, in de tijd dat ik de opleiding deed stond er erg beknopt een paar regels over zitvolleybal. Ging hoofdzakelijk over de maten van het veld.
Tot welke leeftijd  kun je of wil nationaal en Internationaal fluiten ? Wanneer en waar was jouw laatste formele wedstrijd ?

Tot welke leeftijd je nu mag fluiten weet ik niet, ik ben gestopt met 51. Dit vooral omdat ik daarna  werkzaam was als Competition Manager.
Mijn laatste wedstrijd was in 1999, dit was de finale van de Panam Championships  Standing Volleybal in Montreal. Dit was dan wel geen zitvolleybal, maar wel een officieel WOVD kampioenschap.
Indien je niet meer zelf actief als scheidsrechter bezig bent, zou je dan voor zitvolleybal iets kunnen blijven betekenen?
 Op dit moment nog niet, ik heb ondanks mijn pensioen, nog teveel andere dingen die me bezig houden, kom momenteel  tijd tekort.
Heb je nog ideeën  hoe het Zitvolleybal nationaal en internationaal zou kunnen ontwikkelen. Zie je een rol bij de FIVB , zoals met Beach volleybal is gegaan. ?

Ik zie wel degelijk een rol bij de FIVB, uiteindelijk zit daar de meeste kennis van het volleybal. Het moet wel een samenwerking zijn waarin World Paravolley zich kan vinden. Het moet niet zo zijn dat de FIVB het geheel gaat overnemen.
In 2020 kende het Bestuur van de WPV Frits Klein een persoonlijk  "Award" toe als blijk van grote waardering voor zijn bijdrage aan het Internationale Zitvolleybal
zie onder bij de foto's

 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland