Benno  Meijer

SCH 20-001 Interview met  Top scheidsrechter Benno Meijer

16 jaar internationaal Top arbiter Zitvolleybal  in  Europese- en Wereld Kampioenschappen, alsmede 2 Paralympics.
"Zitvolleybal ? Je hebt een paar extra ogen nodig  "                                                                                                                                                                         
Wie ben je en wat doe je? Stel jezelf even voor?
Ik ben Benno Meijer. Ik ben volleybalscheidsrechter vanaf mijn 16e, fluit in de nationale competitie sinds 2001, ben zitvolleybalscheidsrechter sinds 2003 en international sinds 2004.
 
Ben jezelf actief sporter (geweest) zo ja welke  sport?
Ik volleybal van kleins af aan. Dat was logisch, want zowel mijn vader als mijn moeder waren volleyballers. En ik volleybal nog steeds. Ik wilde altijd een goede volleybalspeler worden, maar kwam er achter dat dat niet in mijn genen zit. Rond mijn 20e heb ik besloten mijn carrière in het volleybal te zien in het fluiten van volleybalwedstrijden.
 
Hoe kwam je in aanraking met volleybal en het fluiten?
Toen ik zes was, ben ik gaan volleyballen bij de vereniging waar mijn ouders speelden. Als kleine jongen ging ik vaak met mijn vader mee als hij een wedstrijd ging fluiten. En zo ben ik uiteindelijk ook gaan fluiten.
 
Welke motivatie voor zitvolleybal in bijzonder en wanneer ?
Bij mijn volleybalvereniging, Volleer in Leersum, organiseerden we in 2003 een nieuwjaarstoernooi voor de zitvolleyballers. Toen de toenmalige chef van de scheidsrechters, Daan Feldhaus, er lucht van kreeg dat ik ook scheidsrechter in het volleybal was, heeft hij mij overgehaald om op dat toernooi eens een wedstrijdje te fluiten. Ik vond dat toen superleuk en heb aangegeven ook in de nationale competitie te willen fluiten. Binnen een week had ik een shirt en een badge. Mijn eerste competitiewedstrijd was Savico tegen Bartje in Enschede, samen met Rinus Noltus. In 2003 waren dat twee topteams. Ik weet nog goed dat ik mij na de wedstrijd afvroeg wat er allemaal gebeurde; het ging allemaal zo snel in het spelletje! In mei 2003 werd ik uitgenodigd om in Hamburg de Werner Von Siemenscup te fluiten. Daar heb ik superveel geleerd.
Wat zijn de verschillen voor een scheidsrechter tussen Volleybal en Zitvolleybal?
Van een afstandje ziet het zitvolleybal er hetzelfde uit als het gewone volleybal. Maar als je als scheidsrechter aan het veld staat, is het een wereld van verschil. Voor mij zijn de belangrijkste verschillen de snelheid, de tactieken/strategieën en het extra paar ogen dat je nodig hebt om alles te kunnen waarnemen.
 
Weet je bij benadering hoeveel wedstrijden je nationaal hebt gefloten?
Als ik er vanuit ga dat ik gemiddeld zo’n 7 wedstrijden per jaar fluit, heb ik ruim 100 wedstrijden in de Nederlandse competitie gefloten. Daarnaast natuurlijk ook diverse vriendschappelijke toernooien.
 
Wanneer Heb jij jouw Internationale Badge behaald?
In september 2003, na ruim 8 maanden zitvolleybalscheidsrechter te zijn geweest, ben ik gevraagd om internationaal scheidsrechter te worden. Uiteraard was ik zeer vereerd, zeker omdat ik nog maar zo kort zitvolleybal floot. In april 2004 ben ik samen met Gerard Broekema naar Maleisië afgereisd om de cursus te doen. In datzelfde jaar deed Martijn Meulenkamp de cursus in Caïro. Na het slagen voor de cursus ben ik eerst kandidaat international geworden. In 2007 tijdens de Europese kampioenschappen in Hongarije (waar ik zelf niet floot) heb ik mijn internationale badge ontvangen.
 
Vertel iets over je internationale ervaring(en)? En de mooiste toernooien die je hebt kunnen leiden en eventuele bijzondere ontmoetingen
Ik heb in de loop der jaren al veel internationale toernooien mogen fluiten. Dat begon in 2004 met de Eurocup voor clubteams in Leipzig. In 2005 was het eerste EK waar ik floot en in 2006 floot ik op het WK in eigen land in Roermond. In 2008 floot ik mijn eerste finale bij de Intercontinental Cup in Ismalia (Egypte), in 2012 de Paralympics in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro. De Paralympics in Tokyo 2020 zou mijn 20e officiële internationale toernooi zijn geweest. Ik hoop dat dat in 2021 alsnog plaatsvindt. Ik vind het lastig om een mooiste toernooi aan te wijzen. Ieder toernooi had wel weer iets speciaals. Het eerste toernooi heeft iets speciaals, de eerste finale heeft iets speciaals en natuurlijk zijn de 2 Paralympics – net als voor de sporters – het hoogst haalbare. De mannenfinale op het EK in Budapest in 2019 was tot nu toe toch wel één van de hoogtepunten uit mijn carrière. Bosnië en Herzegovina speelde tegen Rusland. Na vier sets was de stand 2-2. Drie van de vier sets waren met 2 punten verschil geëindigd, 1 set met 3 punten verschil. In de 5e set had Bosnië en Herzegovina 3 matchpoints gehad, maar uiteindelijk won Rusland. In de loop der jaren bouw je veel vriendschappen op met collegascheidsrechters van over de hele wereld en dat is bijzonder en heel waardevol. Maar ook de goede band met veel teams maakt het altijd weer leuk om naar een toernooi af te reizen.
 
Ben je nu nog actief Nationaal of Internationaal als scheidsrechter?
Op dit moment fluit ik nationaal zowel voor het zitvolleybal als het volleybal in de eredivisie en ben ik ook nog steeds internationaal actief. Ik hoop internationaal tot en met mijn 55e te kunnen blijven fluiten. Dat is het jaar waarin een internationale scheidsrechterscarrière eindigt.
 
Welke nationale en  Internationale functies heb je bekleed? Wat zijn jouw ervaringen en wat heb je daarbij kunnen bijdragen?
Ik heb jarenlang het internationale nieuwjaarstoernooi (Ed Roosentoernooi) van Volleer mede georganiseerd. Met het uiteenvallen van het zitvolleybalteam van Volleer is dit toernooi helaas ook verdwenen. Sinds een paar jaar ondersteun ik de organisatie van The Dutch Tournament in Assen met de organisatie rondom de scheidsrechters. Samen met Gertjan de Haan vorm ik de inbreng namens het zitvolleybal in de spelregelcommissie van de Nevobo. Daarnaast vind ik het leuk om mijn ervaringen te delen bij het opleiden van nieuwe zitvolleybalscheidsrechters. Internationaal ben ik zowel lid van de board van de PVE als van de WPV als treasurer.
 
Zie je  zitvolleybal als  volwaardige  sport in Nederland of Internationaal en voor welke doelgroep geschikt?
Ik zie dat in Nederland het zitvolleybal in de breedte groeit. Er kan op steeds meer plekken zitvolleybal worden gespeeld. Helaas daalt het niveau van de nationale teams wel steeds meer. Iedereen kan in principe zitvolleybal spelen. Omdat iedereen op de grond zit, is iedereen gelijk (met of zonder beperking). Hierdoor is zitvolleybal zeker een volwaardige sport! Alleen internationaal gelden strenge eisen aan de keuring. Voor Nederland pakt dat over het algemeen niet goed uit. In 2018 zijn de eisen nog strenger geworden, waardoor spelers die al jarenlang in het zitvolleybal actief waren, internationaal niet meer mee mogen spelen. Het zou helpen voor de vorming van een volwaardig internationaal team als zitvolleybal door revalidatieartsen wordt aanbevolen naast tennis, rolstoelbasketbal en zwemmen.
 
Wordt er bij de nationale scheidsrechters opleidingen voldoende aandacht gegeven aan zitvolleybal ? 
Er bestaat in Nederland een aparte opleiding tot zitvolleybalscheidsrechter. Om hieraan deel te nemen moet je een scheidsrechtersopleiding voor volleybalscheidsrechter hebben gehad en de basis van het leiden van volleybalwedstrijden beheersen. Omdat er relatief weinig zitvolleybalwedstrijden worden gespeeld, is het voor veel scheidsrechters lastig om wedstrijdritme vast te houden. Veelal fluit een zitvolleybalscheidsrechter maar één wedstrijd per maand, maar meestal is dat nog minder.
 
En jouw toekomst?
Ik vind het prachtig en ga hier tot mijn 55e jaar maximaal van genieten, waardoor ik in 2028 de laatste Paralympics nog kan meemaken! Voorafgaand aan de wedstrijd Eredivisie Paravolley Taurus - Nesselande werd Benno nog eens extra in het zonnetje gezet. Hij ontvangt uit de handen Peter Boogaard, Hoofd Arbitrage Nationaal en Joep van Iersel, voorzitter Arbitrage, naast een bos bloemen en oorkonde, mooie woorden en grote waardering voor zijn inzet als scheidsrechter en prestaties in binnen- en buitenland.
Tot slot
Het zitvolleybal heeft mij veel gebracht. Nieuwe vrienden, bezoeken van plekken waar je nog nooit geweest bent, iets kunnen betekenen voor een ander en het kunnen ontwikkelen als mens. Zitvolleybal zit voor altijd in mijn hart
Hieronder de instructies en gebaren  voor de unieke Zitvolleybal regel   " liften ",  door Benno getoond.               

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland