1993 - 1995

Nationaal  1993

1993 Nationaal  Kampioenschap Zitvolleybal.   De Tubanten is het sterkste team in deze eindronde en  De Kampioen van 1993
Voorbereiding Dames op EK Finland.
De voorbereidingen waren in december 1982 al begonnen na het besluit van de NeBas. In de Nederlandse competitie spelen zeker 50 Dames mee.Er werden 15 Dames geselecteerd waaruit de definitieve Dames ploeg van 9 speelsters werd gevormd .  In maart 1993 begon in Harfsen, het nationaal zitvolleybal centrum, een intensieve periode van voorbereiding. Meer dan 100 trainingsuren werden er ingestoken.  Dat het damesteam en het herenteam slechts uit 9 spelers bestond lag aan het beperkte budget van de Nebas. De verplichte internationale "handicap" keuring was voor de meeste speelsters een schokkende ervaring. Op grond van medisch inzicht niet mogen spelen was moeilijk te verteren en meestal onbegrijplelijk.
Het inmiddels beroemd FDS-duo Oranje speelsters "AA  (Aletta) en MP (Maria) "  zorgde voor de nodige ontspanning  en aanmoedigingen.
Roosendaal (Ned)  Euro-Cup clubteams Zitvolleybal.
De eindstand: 1. Kristiansand (Den),  2. De Tunanten  (Ned), 3. Bayer 04 (Ger).

Internationaal  1993


Het bestuur van de WOVD heeft  de "Promotion Foundation Volleybal Disabled" opgericht. De belangrijkste reden voor de noodzaak van een aparte Stichting was om het specialisme te verdelen tussen marketing/fondsenwerving/juridische verantwoordelijkheden en sportspecifieke zaken. De PFVD heeft de volgende doelstellingen gekregen: 1. Het WOVD-logo exploiteren en sponsorcontracten aangaan, marketing- en commerciële activiteiten uitvoeren; 2. Het WOVD Magazine en allerlei brochures, flyers, folders en posters produceren; 3 Om allerlei educatieve programma's van de WOVD  te starten of te ondersteunen. 4  Het stimuleren van de ontwikkeling en het onderzoek naar nieuwe orthoprothese in Volleybal voor gehandicapten 5. Het stimuleren en ondersteunen van demonstratiewedstrijden of clinics. De PFVD is in Nederland geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nr: 412 26361 en door het ministerie van Belastingen erkend op grond  als Stichting Goede Doelen. Het hoofdkantoor van de PFVD staat in Nederland De  bankrekening is geopendbij de  Rabobank Nederland.

 6-12 juni  , Jarvenpaa (FIN)  Europese Kampioenschap Dames 

De Opening ceremony
Voor het eerst organiseert WOVD een officieel Kampioenschap voor Dames in Zitvolleybal. De organisatie ligt in handen van de nieuwe Europese Commissie van de WOVD . Het Bestuur van de WOVD heeft besloten om de classificatie voor dit EK Dames  te laten spelen volgens 4-1-1 model. In het team mogen 2 speelsters zitten, die niet aan de classificatie eis voldoen. Hiervan kan er maar 1 in het veld zitten. Helaas worden er toch weer enkele Dames gediskwalificeerd door een keuringsarts . Het Besluit van de WOVD wordt door de arts genegeerd.
De dames ontvangen instructies, via de teammanager Ruud van Beek, dat zij zelf voor trainingspakken moeten zorgdragen en extra wedstrijd kleding kan van de Heren teams , worden geleend. Ook de shirtjes van de vereniging FDS komen goed van pas.  Het Dames team speelt de volgende wedstrijden: Ned-Est (3-1) , Ned-Fin (3-1) ,  Ned-Let (3-0) . Halve finale Ned-Est (3-0). In de finale van Fin-Ned is het Ned Dames team  met 3-2  het sterkst en winnaar.
De 4 Landenteams die hebben  ingeschreven hebben een eindstand: 
1. Nederland, 2. Finland,  3.   Estland,  4.  Letland.
Nederland de Eerste Europese Kampioen Dames Zit Volleybal, coach Cor Ratsema, tm Ruud van Beek
klik op het plaatje hieronder voor een groter exemplaar
6-12 juni Jarvenpaa (Fin) Europees Kampioenschap Zitvolleybal Heren.  12 landen hebben ingeschreven voor het toernooi
Teammanager van het Herenteam is Henk Dost. Nederland speelt in pool A de volgende wedstrijden: UKR-Ned, Ned-Lat, Fin-Ned, Ned-Slo, Ned-Nor
De eind rangschikking is :  1. Noorwegen, 2. Finland, 3. Hongarije, 4. Duitsland, 5. Nederland, 6 Slovenië, 7 Estland, 8. Zweden, 9. Oekraine, 10. Oostenrijk, 11. Croatie, 12. Letland.
Nederland bereikt de 5de plaats. Twee spelers van het Nationale team reizen op de heenweg met de trein naar Schiphol . Ze controleren onderweg hoe lang hun paspoort nog geldig is. Constateert één speler dat hij in de haast smorgens het paspoort van zijn vrouw heeft meegenomen.  Een spoed telefoontje naar zijn vouw die,  met de nodige grote snelheid,  maar helaas door een nog snellere Porsche werd ingehaald , zodoende met de nodige bekeuringenop Schiphol het juiste paspoort kon overhandigen. Het Team kon op tijd naar Finland afreizen.

Juni 9th, 1993. Jarvenpaa (FIN) Op verzoek van het Bestuur van de WOVD kiezen de landen in europa een Europese Commissie Volleyball Disabled (ECVD ) Sinds 1984 heeft Sverre Bergenholt (NOR) de verantwoordelijkheden voor de regio Europa in het Bestuur van de WOVD gedragen. Tijdens het EK in Finland kiezen de landen de volgende personen in de nieuwe  Europese Commissie:
Foto (l to r)Marie-Therese Scholtens (NED) , Pierre van Meenen (FRA),  Sylvia Romero (ESP) , Eugene Savelkoul (NED),  Jouke de Haan (NED).
1993 , 21-24 oktober  Vilanova (ESP)
Follow-up  Cup Event  Zit volleybal om het Zit Volleybal in Spanje te promoten en personeel op te leiden  De volgende landen namen deel met de teams van Iran, Nederland, Duitsland,  Croatie,  Spanje en Slovenie .  Door de WOVD Instructeurs  Gaby Lotan (ISR) en  Jouke de Haan (NED)  is een clinic voor coaches en scheidsrechters georganiseerd. Het geheel werd gesponsord door  het "Inter Nationaal Fonds Sport Disabled" .
WOVD Instructors in de WOVD Promotion stand

Nationaal  1994

Januari 1994 Huizen  Djoke van Marum wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar 1993.  Gelet op het behalen van het Europees Kampioenschap 1993 Zitvolleybal te Finland.
Evaluatie DDO 1994 en voorbereiding DDO 1996
Het evaluatieverslag DDO 1994 maakt melding van zowel de sterke als de minder sterke kanten van de organisatie en sluit met de opmerking dat Deventer zich een echte Integratiestad heeft getoond en voorbeeld is voor andere initiatieven op het vlak van integratie. Door de enthousiaste reacties van alle betrokkenen wordt besloten ook in 1996 een Double Dutch Open te organiseren, als Deventer zich thematisch zal profileren als Sportstad.
Aan de DDO 1996 worden, naast de zwemwedstrijden, (inter)nationale zitvolleybalwedstrijden toegevoegd

Het Zitvolleybal boekje van Jouke de Haan (NED) is in het Spaans uitgegeven.
9 Januari 1994 Internationaal Toernooi De Hoogstraat  Utrecht. 
Deelname van 8 teams uit Duitsland, Slovenie en Nederland.  Blauw Wit wint het toernooi
1994  Nationaal Kampioenschap .  In deze eindronde is weer het team van de Tubanten het sterkst en   Kampioen van Nederland
1994 11-13 November Delden . Het eerste WK Zitvolleybal voor Dames 
6 landen hebben zich  uiteindelijk ingeschreven.  Nederland, Duitsland , Litouwen in poul A.
Letland, Oekraine en Rusland in poul B .
De Dames spelen de wedstrijden   Ned-Lit 2-0,  Ned- Ger.  2-0.   In de kruisfinale speelt Nederland tegen Rusland en wint met 3-1. 
De eindwedstrijd gaat tussen Nederland en Letland.  De Nederlandse Dames winnen deze zeer spannende wedstrijd met 3-2 (15-12, 16-14,  7-15,  11-15 en 15-10) 
1. Nederland 2 LAT,  3 LIT , 4 RUS,  5  GER,  6 UKR. 


foto's:  boven Ned tegen GER  en links de finale tegen Letland
De Nederlandse vrouwen zijn de eerste Wereldkampioen  zitvolleybal

klik op het plaatje  hieronder voor groter exemplaar

Internationaal  1994

1994 Januari 7-8 Hamburg Siemens Cup 
Aan dit toernooi doen de teams van Blauw Wit, De Tubanten en Dio Bedum mee.
Voor de Dames is er een 4 Landen toernooi georganiseerd met Duitsland, Nederland , Rusland en Letland.
1994  Lappeenranta (FIN) Euro-cup clubteams Zitvolleybal 
1.  ESI team (FIN), 2  Kristiansand (NOR), 3  Piremon (HUN)
1994 . 13-15 mei , Helsinki (FIN) Open Scandinavisch zitvolleybal toernooi1994, 8 Juni Bottrop (GER)  Algemene Vergadering van Lid landen. Aanwezig 18 landen en 2 kandidaat landen. Totaal wonen 67 personen de vergadering bij
Nieuwe wereld organisatie in Bottrop. Tijdens de G.A. besloten de lidstaten een nieuwe constitutie en naam voor de organisatie aan te nemen De organisatie wordt een onafhankelijke organisatie genaamd World Organisation Volleyball for Disabled (WOVD). Aansluiting bij de ISOD en IPC is verzekerd. De positie van de zones en zonale comités wordt sterker, gebaseerd op de constitutie en zonal reglementen. Een nieuw logo werd gepresenteerd waarin de twee belangrijkste activiteiten van  Staand- en  Zit Volleybal uitkomen. Een sterke positie werd ingenomen naar Egypte en Irak, die, zonder enige voorafgaande kennisgeving, gewoon niet kwamenopdagen op het WK.
De volgende functionarissen werden gekozen:  P. Joon (NED)-President,  T. Zühlsdorf (GER)-vice-president,  W. Mateboer (NED)-secretaris-generaal,  P. Karsch (GER)-penningmeester,  G. Radi (HUN)-Technical Officer,  G. Neale (GBR)-Promotie/Ontwikkeling en  P. Pinelli (FRA)- medical officer.
 
De heer Softley reikt dr Istvan Plesa (HUN) de ere oorkonde uit.
Dr. Istvan Plesa (HUN), afgetreden als medical officer,  is bekroond met het  "ere-lidmaatschap "  voor zijn werk als medical Officer in de periode 1987-1994.        1994 , 6-11 juni Bottrop Wereld Kampioenschap Zitvolleybal
Nederland speelt de volgende wedstrijden in de Pool:  Ned - Slo, Fin - Ned,  Ned - IRI
Het resultaat van de competitie is: 1 IRN, 2  NOR,  3 NED,  4. FIN,   5. HUN,  6.  GER,  7.  SLO,  8. SWE. 
Nederland wint brons op het Kampioenschap uitgereikt door Wim Mateboer. WOVD-SG

Nationaal 1995

Januari 1995  Huizen. Sportvrouw 1994

Djoke van Marum weer verkozen als Sportvrouw van het jaar in de gemeente Huizen.  Haar sportprestaties met ZitVolleybal en Rolstoeltennis in 1994 gaven voldoende aanleiding haar deze  "erkenning"  toe te kennen
DDO tournooi
IRAN wilden graag op bezoek in Nederland en trainen met het nationale team. Een week lang en dan aan het einde deelnemen aan de Dubble Dutch Open in Deventer. I.o.m. de DDO kon men een hele week verblijven de Sallandshoeve in Nieuw Heeten. Trainen in Sporthal Hoefloo waar onze heren ook trainen. Henk Dost regelde een begeleider die de taal machtig was (een Iranees die in Assen (1990) de teams al begeleide), de slager die halal kon leveren, een gebedsruimte in Heeten en een bus om naar de wedstrijden en training te gaan. Gelukkig hadden ze op ons verzoek een eigen kok meegenomen zodat het eten geen discussies kon opleveren. Men speelde in Leiden, Sneek en Enschede tegen on herenteam en op de DDO.   Saillant detaile : In Sneek wilde men de dames die de interland organiseerden niet de hand schudden. (Was niet gebruikelijk in hun land). Op de terugweg uit Sneek ging men nog wel even langs bij de Mc om een Mc Chicken te eten.
1995 17-23 oktober  Roermond (NED).
De Euro-Cup voor clubteams, ingeschreven door 12 teams heeft de volgende ranking: 
1 Piremon (HUN), 2  Kristiansand (NOR),  3  TSV Bayer 04 (GER),  4. Savico (NED),  ESI (FIN), Samorastnik (SLO), Glimten (SWE), Estse sv(EST),  Slavutich (UKR),  Monarchs (GBR), Zagreb (CRO), Graz (AUT)
1995 , 13-16 oktober  Roermond (NED) Een medische clinic is georganiseerd door de Medical committee van de WOVD .
De Nederlandse stichting SPGN en een donatie van de Europese Unie maakten het financieel mogelijk. Artsen en fysiotherapeuten in totaal namen 18 landen deel aan de clinic. Een speciale lezing werd gegeven door prof. dr. Harm Kuipers van de afdeling Bewegingswetenschappen van de Universiteit Maastricht (NED).


foto: WOVD classifiers:  dr Danziger (ISR), dr Uno (ESP), ms.... (GBR),  fysio Pierre Pinelli (FRA), dr. Riera (ESP), dr. Holman (NED).   (WOVD bijzonder :  de Fysio is de Medical Officer  !! )


Internationaal  1995

WOVD presenteert haar nieuwe Volleybal Magazine.
Een oplage van 1000 exemplaren voor atleten, lidstaten en promotie, wereldwijd. Het magazine is gedrukt in Nederland, is gratis,  en de redacteur is mevrouw Shirley Beemer (NED)
1995 3-8 april Teheran (IRN). Het eerste (Open) Asia & Oceanian Championship  Sitting Volleyball is een groot succes voor de organisator in Teheran. Vanwege de grote belangstelling van de pers en tv, met meer dan 10.000 toeschouwers  en 3 wedstrijden "live" uitgezonden.
Met name de laatste wedstrijd voor het Kampioenschap IRN tegen NED werd live uitgezonden door Channel 3 en bekeken door ongeveer 20 miljoen mensen. Europese landen teams werden uitgenodigd om het spel in Azië te promoten.
Enkele uitslagen van het Nederlands team: Ned -IRN-C  3-2,  NED - HUN  3-1,  Ned-Fin 3-1,
Uiteindelijk plaatst het team zich knap  tussen de Iraanse Teams op de 2de plaats.


Het eindklassement was: 1. IRN (A),  2 NED,   3 IRN (B),  4 IRN (C),  5 NOR, 6 FIN, 7 HUN, 8 KAZ
Het buitenland is altijd weer spannend voor het Nederlands team. Vooral landen als IRAN die je niet goed kent. Daarom zorgde de teammanager er voor dat ook de Ambassade op de hoogte was van de komst  van het team. En niet zonder succes. Ze werden uitgenodigd om en glaasje “geïmporteerde appelsap” te drinken  en iets Nederlands te eten. Bier was taboe in IRAN. Een prettige afwisseling.


Hieronder beelden van een geweldige finale Iran - Nederland
 WOVD Board heeft verschillende ontmoetingen met de organisatoren , de Pers en  de Aziatische landen gepland
 foto )  pers conferentie met Iraanse nationale pers en tv) . Met 3 Nederlandse Board members in de WOVD Henk van  der Loo  S-G. , Wim Mateboer penningmeester en Pieter Joon President.
(foto l tot r):  WOVD Board :Pierre Pinelli (FRA) Classifier,  Pieter Joon (NED) president,  Gordon Neal (GBR) vice-president,  Constatin Mutaphis (GER)  Sport Department, Wim Mateboer (NED) Penningmeester en  Henk van der Loo (NED) Secr.General.    
Het team: Pieter Top (C), Gerard Kroon, Ger Spreeuwenberg, Gerard Broertjes, Andre Venderbosch, Harry Oomen, Bjorn Unen, Edwin Timmerman, Edin vd Broek, Richard Gesell, Johan Reekers, coach Henny Boevink, Tm Henk Dost, fysio Paul Droog
1995, 30 juni-7 juli, Ljubljana (SLO) . EK Heren 
Het Europees Kampioenschap gaf een aantal verrassende resultaten:  BRD-NED 2-3,  NED-BiH  3-0,  NED-RUS 3-0,  HON-NED 3-2,  FIN-NED 0-3.
1.  HUN,  2 NOR,  3 NED,  4. FIN, GER, SWE, SLO, RUS, UKR, CRO, BIH, EST. 
De  Sloveense TV zond de finale uit en de dagelijkse resultaten werden aangekondigd in het dagelijkse sport nieuws. De wedstrijd werd af en toe verstoord door extreme hitte, wat de meest ongemakkelijke factor was in de sporthal van Krim na Galjevici
Het team : Aletta Adema, Aukje van Gemert, Djoke van Marum,  Maria Poiesz, Els Rooijers, Anja de Vries, Kristin Klomp, Janneke Greidanus, Norma de Mutsert, Els Witbreuk (C),  coaches: Cor Ratsema  en  Mark de Haan. Teamleider W. Viergever.
1995  30 juni-7 juli .Ljubljana (SLO)  EK Dames
Europees Kampioenschap Dames Geen verrassende resultaten in het Europees Kampioenschap Dames:
De dames spelen de volgende wedstrijden; Ned-Rus 3-0, Ned-Ukr 3-0,  BRD-Ned 2-3. In de kwartfinale wint Ned van Fin met 3-2. De halve final wordt weer met 3-0 van Slovenie gewonnen. De finale tegen Letland wint Nederland eenvoudig met 3-0.
1 NED,  2 LAT,  3  SLO, 4. LIT, 5. FIN, 6. RUS, 7. UKR,  8. BRD.
De competitie werd terecht gewonnen door het team dat werd  beschouwd als bij de twee meest waarschijnlijke om te winnen. De Sloveense vrouwenploeg, die voor het eerst in het EK deelneemt , won verrassend de derde plaats.
Ljubljana (SLO). De scheidsrechterscommissie WOVDorganiseerde een internationale scheidsrechterscursus met 13 deelnemers uit 9 landen. Alle deelnemers hebben de cursus met succes afgelegd. De cursusdirecteur was de heer Radu Rosenthal (ISR). Voor de toekomst is het nodig om  criteria te bepalen over de kennis van vreemde talen Henk Reinhart  (Ned)  WOVD referee sinds 1980nieuwe WOVD referee badge
De WOVD scheidsrechters met Gerard Brouwers en Henk Reinhart.

 

Follow Us

© Copyright ZitvolleybalNederland