1989

Las Vegas

Nationaal   1989

 

Januari 7, 1989 Bussum. Internationaal Nationaal Toernooi met 3 Pool's van elk 8 teams Door de deelname van een Joegoslavisch team in de Hoofdklasse pool, kreeg het toernooi een internationale status. Winnaar werd Dio Bedum, die de eindstrijd won van het Joegoslavische team met 15-8, 15-13
KIS tegen de Tubanten
Mei 1989, Hardenberg.  Internationaal Evenement met de landen teams van Nederland, Duitsland, Noorwegen, Finland en Zweden
Nederland  wint het toernooi in Hardenberg
 Letland Uitnodiging  De connectie met Letland  en De Tubanten ontstonden in 1987 bij de eerste Euro Cup in Enschede. Het team uit Letland wilde meer en vroeg of men niet een week in Nederland kon trainen. Dat lukte in 1989 en 1990. Men kwam helemaal met de bus. In Nederland werd op diverse dagen getraind en gespeeld tegen Nederlandse zitvolleybalteams (De Tubanten, Boemerang, Breng). Henk Dost regelde de huisvesting in Enschede en Eibergen. Saillant: In Enschede logeerde men in het Dish Hotel. Een onderdeel van een internationale School. Toen men niet wist wat er op de kaart stond werd men in het Russisch geholpen. Tot grote verbazing van de ploeg. De tweede keer wilde Andris Ulmanis graag een “westerse”auto kopen en die meenemen naar Letland. Snel werd er actie ondernomen en de koop inclusief tenaamstelling op een dag geregeld. De Opel Kadet reed met een dikke steen op het gaspedaal met Andris terug naar huis. Thuis werd hij wel 20 keer aangehouden door de politie omdat men verwachtten dat het een gestolen auto uit het Westen was. 
Samen dineren bij Mc Donald met spelers en coach , Vita Kotane (Let) in  1989 .  Mac Donald kenden ze no  gniet. 
De Nationale Kampioenschappen worden georganiseerd in Belfeld
Hier krijgen we een Tubantiaanse verrassing te zien.  Voor het eerst in de geschiedenis lukt het de kampioen van de B-klasse, die mee mag doen in de A-klasse om Nationaal Kampioen te worden.  Het Enschedese Tubanten verrichtte deze krachttour. De laatste wedstrijd tussen Tubanten en Blauw Witkreeg een spannend verloop. Uiteindelijk won Tubanten met 3-2 en behaalde hiermee het Nationaal Kampioenschap. Veel hulde voor de kampioenen maar ook voor de vereniging Beldfeld voor de perfecte organisatie en gastvrijheid.
Euro Cup voor  Clubteams.. De Tubanten wint dit jaar  deze  Cup

Internationaal  1989

2-8 juli 1989 Las Vegas (USA).  Wereld Kampioenschap  Staand
 Aan het  wereldkampioenschap standing Volleybal doen 7 Landen mee , omdat de Oost-Europese landen niet meedoen aan de competitie , door de hoge reiskosten. De wedstrijden vinden plaats in het Hilton Congress Hall hierdoor zijn er veel problemen vooral bij  het "Staand Volleybal veld . De taraflex-vloer was niet volledig één kleur binnen de veld-lijnen en lag niet vast op het wollige tapijt van de Zaal. In de nacht voor de start van de wedstrijd schilderden de organisatie, onder toezicht van Joon, het veld in de juiste kleur en plakten , met dubbelzijdige tape, het veld vast op het wollige tapijt.  Geen verdere problemen meer met het veld geweest tijdens het toernooi.

 

De eindstand in het Wereldkampioenschap Staand volleybal is: 1. GER, 2. ISR, 3. GBR,4. 5.  USA,  6. FRA, 7. CAN,  8. AUS.

 

 2-8 juli 1989  World Championship  Heren Zitvolleybal. 
9 Landen doen mee aan het  kampioenschap.  De eindstand is :       1. NED,  2. HUN,  3. GER,  4. NOR, 5. FIN, 6. IRQ,  7. GBR,  8. SUI,  9. USA.
 
IRAK als nieuw land nam deel aan de Kampioenschappen en wenst een centrale rol in het Midden-Oosten te spelen. Geen classificatie problemen in Zit Volleybal. Alleen de speelautomaten (de één arm-bandieten genoemd) hadden meer aandacht van het publiek dan de Volleybalwedstrijden. Nederland speelt de volgende wedstrijden: Nederland-Finland 3-1 (15-8, 16-18, 15-9,15-1). Nederland-Zwitserland 3-0(15-5, 15-2, 15-0). Nederland-USA 3-0 (15-5,15-3,15-2) Nederland-Hongarije 3-1 (15-10,12-15,15-10, 15-12). In de halve finale wint Nederland met 3-0 van Duitsland (15-10,15-6,116-14)
In de finale komt Nederland weer Hongarije tegen. Ook dit keer weet Nederland te winnen met zelfs 3-0 (15-13,15-9, 16-14)
De spelers van Nederland  Richard Gesel en Rene Deeters werden aanvankelijk uitgekeurd. Na een protest werden zij door door het Bestuur alsnog goed gekeurd.
Het kampioensteam
Voor: Jouke de Haan (coach), Willem van Laar, Ger Spreeuwenberg,  Henk Dost.
Achter: Herman Berenschot, Richard Gesell, Harry Oomen, Pieter Top, Andre Venderbosch,
 Alfred Oonk, Renee Peters en Rik v.d. Brink (fysio)
In het "all stars team"werden  Alfred Oonk en  Andre Venderbosch gekozen.
Als beste setter  Alfred Oonk en als beste verdediger Willem van  Laar.  De Nederlandse scheidsrechter in het toernooi was Frits Klein
 juli 1989   WOVD Volleybal  Vergadering
De lidstaten besloten een nieuw classificatiesysteem in "Standing Volleyball" aan te nemen. De spelers zijn verdeeld in 8 klassen en het systeem zal geldig zijn tot en met  Paralympische Spelen van 1992. Alle Staande Volleyballers werden opnieuw geclassificeerd door de Volleyball Commissie Classificatie volgens het nieuwe systeem.
De leden van de volleybal classificatie commissie: de heer Ascher (GER), mevrouw Voeten (NED), De heren Pinelli (FRA), Rabina (ISR), Suk (KOR), Karlsson (NOR), Banfi (YUG), Ivaniak (POL), Mr.dr. Danziger (ISR). Zij hebben een volleybal classificatie kaart ontworpen. 
Deze kaart zal worden gebruikt door de Volleybal classifiers om de Volleybal atleten te classificeren. De classificatieregels en kaart worden uitgedeeld aan alle Landen. De nieuwe kaart krijgt veel weerstand van het Uitvoerend Comité van ISOD. Het ISOD  Bestuur heeft het beleid dat alle sporten onder haar paraplu alleen gebruik mogen maken van het algemene classificatiesysteem van ISOD. 
Het International WOVD Volleybalcomité laat ISOD Bestuur weten dat het zich niet aan de gestelde regels van ISOD zal houden, maar stelt nadrukkelijk haar eigen minimale handicap te beschrijven en voor Staand haar Classificatie indeling.  Alleen WOVD  is verantwoordelijk voor deze regels.


 

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal