1989

Las Vegas

Nationaal   1989

 

Januari 7, 1989 Bussum. Internationaal Nationaal Toernooi met 3 Pool's van elk 8 teams Door de deelname van een Joegoslavisch team in de Hoofdklasse pool, kreeg het toernooi een internationale status. Winnaar werd Dio Bedum, die de eindstrijd won van het Joegoslavische team met 15-8, 15-13
KIS tegen de Tubanten
Mei 1989, Hardenberg.  Internationaal Evenement met de landen teams van Nederland, Duitsland, Noorwegen, Finland en Zweden
Nederland  wint het toernooi in Hardenberg
 Letland Uitnodiging  De connectie met Letland  en De Tubanten ontstonden in 1987 bij de eerste Euro Cup in Enschede. Het team uit Letland wilde meer en vroeg of men niet een week in Nederland kon trainen. Dat lukte in 1989 en 1990. Men kwam helemaal met de bus. In Nederland werd op diverse dagen getraind en gespeeld tegen Nederlandse zitvolleybalteams (De Tubanten, Boemerang, Breng). Henk Dost regelde de huisvesting in Enschede en Eibergen. Saillant: In Enschede logeerde men in het Dish Hotel. Een onderdeel van een internationale School. Toen men niet wist wat er op de kaart stond werd men in het Russisch geholpen. Tot grote verbazing van de ploeg. De tweede keer wilde Andris Ulmanis graag een “westerse”auto kopen en die meenemen naar Letland. Snel werd er actie ondernomen en de koop inclusief tenaamstelling op een dag geregeld. De Opel Kadet reed met een dikke steen op het gaspedaal met Andris terug naar huis. Thuis werd hij wel 20 keer aangehouden door de politie omdat men verwachtten dat het een gestolen auto uit het Westen was. 
Samen dineren bij Mc Donald met spelers en coach , Vita Kotane (Let) in  1989 .  Mac Donald kenden ze no  gniet. 
De Nationale Kampioenschappen worden georganiseerd in Belfeld
Hier krijgen we een Tubantiaanse verrassing te zien.  Voor het eerst in de geschiedenis lukt het de kampioen van de B-klasse, die mee mag doen in de A-klasse om Nationaal Kampioen te worden.  Het Enschedese Tubanten verrichtte deze krachttour. De laatste wedstrijd tussen Tubanten en Blauw Witkreeg een spannend verloop. Uiteindelijk won Tubanten met 3-2 en behaalde hiermee het Nationaal Kampioenschap. Veel hulde voor de kampioenen maar ook voor de vereniging Beldfeld voor de perfecte organisatie en gastvrijheid.
De Tubanten Nationaal Kampioen
Euro Cup voor  Clubteams.. De Tubanten wint dit jaar  deze  Cup

Internationaal  1989

2-8 juli 1989 Las Vegas (USA).  Wereld Kampioenschap  Staand
 Aan het  wereldkampioenschap standing Volleybal doen 7  Landen mee , omdat de Oost-Europese landen niet meedoen aan de competitie , door de hoge reiskosten. De wedstrijden vinden plaats in het Hilton Congress Hall hierdoor zijn er veel problemen vooral bij  het "Staand Volleybal veld . De taraflex-vloer was niet volledig één kleur binnen de veldlijnen en lag niet vast op het wollige tapijt van de Zaal. In de nacht voor de start van de wedstrijden schilderden de organisatie, onder toezicht van Joon, het veld in de juiste kleur en  met dubbelzijdige tape werd  het veld vast op het wollige tapijt geplakt .  Geen verdere problemen meer met het veld geweest tijdens het toernooi.

 

De eindstand in het Wereldkampioenschap Staandvolleybal is: 1. GER, 2. ISR, 3. GBR,  4.  USA,  5 FRA,  6 . CAN,   7.  AUS.
Het WK in Las Vegas werd door de Amerikanen aangegeven als “Big”. De prijs voor de overwinning was zelfs een terugbetaling van het inschrijfgeld en de vluchtkosten. Het werd een WK vol problemen. Vanuit Schiphol vertrokken we 2 uur te laat. 11 werd 13 uur Daardoor mistten we op Kennedy airport de vlucht naar Las Vegas. Na 6 uur wachten vlogen we verder. Zonder bagage overigens, die stond in UTAH. In UTAH moesten we  2 uur  extra wachten omdat een van de passagiers uit het vliegtuig wilde stappen. Zonder bagage maar dat mocht niet uit veiligheidsoverwegingen. Om 4 uur ’s nachts kwamen we aan in Las Vegas. Niemand van de organisatie aanwezig om ons op te vangen. Gelukkig wisten we dat we in Hilton moesten zijn. Eenmaal aan de balie van hotel melden we ons aan. Nederland, hier overnachten? Niets van bekend. Gelukkig werd een slaapplaats geregeld. Bagage hadden we toch niet bij ons. Een unieke ervaring in een grote amusementsstad. Maar “Big” waren alleen `the problems` Lees maar nog eens wat Pieter Joon 's nachts nog moest opknappen om alle dubbelzijdige tape in de stad op te kopen en het veld in de juiste kleur te krijgen.
 2-8 juli 1989  World Championship  Heren Zitvolleybal. 
9 Landen doen mee aan het  kampioenschap.  De eindstand is :       1. NED,  2. HUN,  3. GER,  4. NOR, 5. FIN, 6. IRQ,  7. GBR,  8. SUI,  9. USA.
 
IRAK als nieuw land nam deel aan de Kampioenschappen en wenst een centrale rol in het Midden-Oosten te spelen. Geen classificatie problemen in Zitvolleybal. Alleen de speelautomaten (de één arm-bandieten genoemd) hadden meer aandacht van het publiek dan de Volleybalwedstrijden. Nederland speelt de volgende wedstrijden: Nederland-Finland 3-1 (15-8, 16-18, 15-9,15-1). Nederland-Zwitserland 3-0(15-5, 15-2, 15-0). Nederland-USA 3-0 (15-5,15-3,15-2) Nederland-Hongarije 3-1 (15-10,12-15,15-10, 15-12). In de halve finale wint Nederland met 3-0 van Duitsland (15-10,15-6,116-14)
In de finale komt Nederland weer Hongarije tegen. Ook dit keer weet Nederland te winnen met zelfs 3-0 (15-13,15-9, 16-14)
De spelers van Nederland  Richard Gesel en Renee Peeters werden aanvankelijk, door de ISOD classifier,  uitgekeurd. Na een protest werden zij door door het Bestuur alsnog goed gekeurd en konden spelen.
Het kampioensteam
Voor: Jouke de Haan (coach), Willem van Laar, Ger Spreeuwenberg,  Henk Dost.
Achter: Herman Berenschot, Richard Gesell, Harry Oomen, Pieter Top, Andre Venderbosch,
 Alfred Oonk, Renee Peters en Rik v.d. Brink (fysio)
In het "all stars team"werden  Alfred Oonk en  Andre Venderbosch gekozen.
Als beste setter  Alfred Oonk en als beste verdediger Willem van  Laar.  De Nederlandse scheidsrechter in het toernooi was Frits Klein
 juli 1989   WOVD Volleybal  Vergadering
De lidstaten besloten een nieuw classificatiesysteem in "Standing Volleyball" aan te nemen. De spelers zijn verdeeld in 8 klassen en het systeem zal geldig zijn tot en met  Paralympische Spelen van 1992. Alle Staande Volleyballers werden opnieuw geclassificeerd door de " Volleyball Classificatie Commissie "  volgens het nieuwe systeem.
De leden van de volleybal classificatie commissie: de heer Ascher (GER), mevrouw Voeten (NED), De heren Pinelli (FRA), Rabina (ISR), Suk (KOR), Karlsson (NOR), Banfi (YUG), Ivaniak (POL),  dr. Danziger (ISR). Zij hebben de  Volleybal classificatie kaart ontworpen. 
Deze kaart zal worden gebruikt door de Volleybal classifiers om de Volleybal atleten te classificeren. De classificatieregels en kaart worden uitgedeeld aan alle Landen. De nieuwe kaart krijgt veel weerstand van het Uitvoerend Comité van ISOD. Het ISOD  Bestuur heeft het beleid dat alle sporten onder haar paraplu moeten voldoen aan het algemene classificatiesysteem van ISOD. 
Het International WOVD Volleybalcomité laat ISOD Bestuur weten dat het zich niet aan de gestelde regels van ISOD zal houden, maar stelt nadrukkelijk haar eigen minimale handicap te beschrijven en voor Staand tevens haar Classificatie indeling.  Alleen WOVD  is verantwoordelijk voor deze regels en niet ISOD.


 

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal