Nationaal    1988

1988, April  9. Harfsen.   GSV Salland organiseert finale van het  Beker toernooi. 
 
De grote finale werd uiteindelijk  Hengelo tegen Dio Bedum .  ISV Hengelo wint de Nationale beker  van Dio Bedum in een spannende vijfsetter  met 3-2.
foto: isv Hengelo tegen Blauw Wit Roosendaal

Voorbereidings traject op de Spelen 1988

April 1987 heeft het TC van het IPC besprekingen met  de Organisatie van de Spelen in Seoul. Hier wordt alles stap voor stap doorgenomen. Pieter Joon is lid van het TC.  Joon is door het Hoofdbestuur aangesteld als verantwoordelijke voor de uitzending van de Nederlandse ploeg naar de Spelen in Korea.  Humphrey Peter en Jan-Willem van Wijk zijn benoemd to Chef de mission en Chef de equip van de ploeg . Zij ontmoeten elkaar in Seoul en  voeren gelijk besprekingen in Seoul met de Nederlandse ambassadeur, KLM management in Seoul,  Onze contact persoon aldaar, Ellen de Witte,  en claimen de beste accommodaties voor de nederlandse sporters. De totale begroting voor de uitzending van de ploeg naar Korea wordt vastgesteld op   fl  850.000, 00. De vaste sponsoren  NFSG, ministerie WVC, SFMO, kunnen het bedrag niet dekken. Pieter Joon doet een beroep op het KNOV. Na enkele besprekingen en een landelijke Pers bijeenkomst zegt de KNOV toe om inzameling onder de leden te houden.  Met een verbluffend resultaat. De NIS krijgt fl 300.000, 00 van de ondernemers voor de reis naar Korea. De Stichting Assen 1990 wil de NIS sponsoren , indien wij voor de Assen Games reclame willen maken in Seoul.  De NIS ontwerpt een embleem die op de sportkleding zal worden aangebracht in Seoul. Hierdoor is ,met andere sponsors ,de begroting gedekt.  Helaas  !!  KLM bericht de NIS dat zij , gehinderd door Internationale regels,  de Nederlandse gehandicapten sportploeg NIET naar kan Korea kan vliegen.  Verbijstering bij de NIS, frustratie bij de Nederlanders in Korea en onbegrip bij de sporters.  Joon benadert de KAL (Korean Airlines).  Deze maatschappij heeft geen kennis van die regels zeggen ze.  De KAL is er bijzonder trots op om ons op te halen en na de Spelen weer naar huis te brengen.
mei 1988,  Bedum.    Nationaal Kampioenschap Zitvolleybal
De winnaar dit jaar werd Holyoke.  Bij Holyoke speelde de van Dio Bedum overgekomen speler Gerard Kroon mee, wat voor Dio Bedum een gevoelig verlies bleek
De eindstand:
1. Holyoke, 2 Hengelo, 3   Dio Bedum,  4  KIS
1988.  Hardenberg  Historische Volleybal ontmoeting. Een historische wedstrijd vond plaats in Nederland.  Het Nederlandse mannen Volleybal Team, aanvaardde de uitnodiging van hett Nederlandse mannen Zit Volleybal team, om de krachten te meten. De wedstrijd werd uitgezonden door een regionale tv-zender. Beide teams deden hun best voor een perfecte demonstratie. Het Olympisch Volleybal Team won de wedstrijd met 3 - 2.  Ari  Sellinger, coach van het Olympisch team,  verklaarde  dat ze wel een hele week hadden geoefend
Henk Dost, Arie Sellinger, Jouke de Haan

1988    Internationaal

Maart 1988. Tel Aviv (ISR).  De eerste internationale WOVD  Volleybal Scheidsrechters cursus wordt  georganiseerd door de voorzitter van de Scheidsrechterscommissie,  Radu Rosenthal (ISR). Het doel om in meerdere landen goede (Zit) Volleybal scheidsrechters te krijgen en het niveau op de internationale toernooien te verhogen.

 
15-24 oktober 1988 Paralympic Games Seoul (Korea)


De 8e Paralympische Spelen worden gehouden in Zuid-Korea. In totaal namen 3053 atleten uit 61 landen deel aan 16 officiële sporten.
Het NIS  smoelenboekje   en  de voltallige Nederlandse ploeg
Vanwege de hoge reiskosten voor de Volleybal-Teams hebben 4 Landen besloten om niet mee te doen aan de Seoul Games. Voor de Staande competitie werden 8 Teams uitgenodigd, slechts 6 Teams deden mee aan de competitie in Korea. De eindstand in Staand volleybal: 1. GER, 2. ISR, 3. POL, 4. KOR, 5. GBR, 6. USA.
Voor de zit Volleybal wedstrijd werden 12 Landen uitgenodigd, maar 10 landen deden uiteindelijk mee aan de Spelen.  Nederland is ingedeeld in pool A en speelt:  Nederland-Zweden 3-0 (15-6, 15-12, 15-3) Nederland-Noorwegen 3-0 (15-12, 15-9, 17-15), Egypte-Nederland 0-3 (5-15, 4-15,  3-15) Nederland-Korea 3-0 (15-11, 15-8, 15-12). Nederland was 1ste in pool A en Noorwegen 2de. In pool B werd Iran 1ste en 2de Joegoslavie. De halve finales zijn  Nederland-Joegoslavie en Iran-Noorwegen . Twee mooie en spannende wedstrijden. Iran wint met 3-1 van Noorwegen.  Nederland moet flink aan de bak tegen Joegoslavie en wint , na 84 minuten speeltijd, met 3-2 (15-10, 11-15, 13-15, 15-11, 15-12).  De finale wordt weer een enerverende wedstrijd die Iran na 89 minuten weet te winnen met 3-1 (15-10, 12-15, 15-12, 17-15)
Links: Gerard Kroon, Andre Venderbosch, Pieter Top, Herman Ravier, Harry Oomen, Alfred Oonk, John Hilgeholt, Willem van Laar, Henk Dost, Addi Dost, Henk Bolhuis, Herman Berenschot en Jouke de Haan (coach).  Nederland wint de Zilveren plak op de Spelen . Minpuntje op de Spelen is de diskwalificatie van Herman Ravier.  Die opeens door de IPC classifiers wordt uitgekeurd, terwijl hij  jaren alle  WOVD toernooien is goedgekeurd.
Iran is de nieuwe Paralympisch Kampioen na zoveel succesvolle jaren voor Nederland. met het eindklassement : 1. Iran, 2 . Nederland, 3. NOR, 4 YUG,  5. HUN, 6. GER, 7. SWE, 8. KOR, 9. EGY,  10.USA.
Tijdens de WOVD Algemene Volleybal vergadering, 22 oktober, worden de volgende personen gekozen in het Bestuur van de het Internationale Volleybal Comité: Pieter Joon (voorzitter), Gordon Neale (Promotion/Development), Gyula Radi (technisch officier), Dr. Istvan Plesa (medisch officier), Sverre Bergenholdt (Europese Regioncommissie).
25 oktober,  Nodigt de  NIS  de ambassadeur en de Nederlandse genootschap in Korea uit om samen met de hele ploeg een Afscheids lunch te hebben. Tijdens de lunch wordt Ellen de Witte in het bijzonder in het zonnetje gezet om haar te bedanken voor het vele goede werk wat zij in Seoul voor de ploeg voor elkaar heeft gekregen
Ellen bedankt, Ellen bedankt  zingt het koreaanse personeel enthousiast mee
 

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal