1970 - 1975

Nationaal   1970

Nationaal Zit Volleybal Commissie benoemd door Hoofdbestuur van de NIS. Alle nationale commissies krijgen dezelfde reglementen en worden door het Bestuur benoemd. Door de grote toename van het aantal verenigingen heeft het Bestuur gemeend de Zitvolleybal commissie wederom te verzoeken om het zitvolleybal te ontwikkelen en de competities goed op te zetten en te begeleiden.
Deventer . De nationale kompetitie is verdeeld in 3 hoofd-klassen : Zuid,  West en Noord/Ooost.  
MGS Maastricht wint voor de vierde keer de nationale titel zitvolleybal.


Het team van "de Tubanten"  in 1970
Naast de kampioensronde worden er in Nederland 12 Zitvolleybal toernooien georganiseerd.


5 september 1970 Roosendaal.   De vereniging Blauw Wit/Roosendaal organiseert een nationaal Zitvolleybal toernooi
Hier het team van ISA (Amsterdam) met links staand Wim Mateboer.
Hij werd in 1990 de Secretary -General van de WOVD.  ( World Organisation Volleyball Disabled)
Rechts staand Leen Lensen. De overige namen zijn niet meer bekend. Helaas is ISA gestopt met Zitvolleybal en speelde alleen nog rolstoelbaskebal.

Nationaal  1971

 

M.G.S. Maastricht viert haar Derde Jubileum met een groot jubileum toernooi.  Aan het toernooi nemen 16 teams mee uit Duitsland, Belgje, Luxemburg en Nederland. MGS wint haar eigen toernooi.


Ook de verenigingen Redeoss en Blauw Wit vierden hun jubileum met een toernooi
1971  8 mei Delft. Nationaal Kampioenschap.  Het kampioenschap wordt georganiseerd door de vereniging  Redeoss. De beste 2 teams van iedere Klasse worden verdeeld over 2 poule's. 
In total nemen 45 ploegen deel.   De indeling is gemaakt in 4 klassen : Noord, Oost, Zuid en West met daarbij een verdeling in een A en B klasse.

Uit eindelijke wordt de finale gespeeld tussen de teams van Hilversum en Maastricht.    MGS is de verwachte  kampioen 1971  voor de 5de keer.

Herman Tjebbes  (HB  NIS)  reikt de beker aan MGS uit.  Piet Bos  Hilversum  kijkt toe.

Nationaal  1972

Brunssum. De volgende ploegen strijden om het nationaal kampioenschap MGS,  Hilversum, de Tubanten , DOV en de Krabben.
Het Nationaal kampioenschap wordt gewonnen door MGS Maatricht, 2  de Tubanten, 3   Hilversum, 4 de Krabben ,  5  DOV .

foto: het kampioensteam van MGS
1972  Brunssum  An international tournament takes place with teams from Germany, Belgium and the Netherlands.For the first time a German team (Moers) wins an international Sitting Volleyball Tournament.  
1972 Zwolle  Organiseert een internationaal toernooi met 23 teams  van Luxemburg, Duitsland, België en Nederland.  De winnaars zijn Zwolle (pool A),  Essen (pool B) en Luxemburg (pool C).
 National . Integration tournaments are becoming very popular in sitting volleyball.
Volleyball teams are invited to participate in Sit Volleyball Tournaments. Also vice versa Volleyball associations invite sitting volleyball teams to play a competition in their tournament. As a result, sitting volleyball was taken out of its isolation (playing a lot in military  barracks) and gained national fame.

Nationaal   1973

 

1973  Leeuwarden.  De landelijke competitie , met 33 verenigingen,   is verdeeld in 5 Regio's.:  Noord 9 teams,   Oost 16 teams,   Zuid 1 5 teams,  Zuid  II  6 teams, en  West 10 teams. De  winnaars van Regio's nemen deel aan de eindronde in Leeuwarden : Hoensbroek, de Tubanten, KIS , de Krabben en DOV.  IS, de Tubanten en Hoensbroek wonnen hun eerste wedstrijd. In de laatste wedstrijd versloeg het team van Hoensbroek de ploeg van DOV en werd verdiend kampioen
Het Nationaal kampioenschap wordt gewonnen door  DAF Hoensbroek.
De eindstand was: 1. Hoensbroek, 2. De Tubanten, 3.  KIS,  4. de Krabben, 5. DOV
foto: KIS  met  oa  Arie Mul,  Anton Albers en  Pieter Joon  tegen DOV

Ook dit jaar weer vele toernooien over het hele land verspreid. Elke maand staat er wel één op de Zit Volleybal kalender.  Met name  door veel initiatief van Jean Aussums van MGS ontstaan er veel contacten met Duitse en Belgische clubs,  waardoor het zit volleybal ook daar gaat leven.

Nationaal  1974

 

Mei 1974 ,  Wijk aan Zee. KIS Beverwijk organiseert de nationale eindronde Zit volleybal.  De 4 hoofdklasse kampioenen : KIS (West), ISVZO (Noord), de Tubanten (Oost) , en DAF Hoensbroek (Zuid) bestrijden elkaar.
De eindstand 1. De Tubanten,  2.  ISVZO,  3. Hoensbroek,  4 . KIS
 
Hoensbroek tegen ISVZO
Nationaal Kampioen 1974  de Tubanten
Venlo organiseert haar jaarlijkse St Nicolaas toernooi met teams uit Duitsland, Belgie , luxemburg en Nederland.

GS Groningen actief in de hoofdklasse Noord   1973/1974

Foto:  Addie Dost,  Fred Walkman,  Gerard Kroon,  Frits Tuin ,  Bert Dallinga,   en trainer Henk Meijer.  
De 2 speelsters in het team  zijn Mattie Wierstra en Klazien van Timmeren

Nationaal  1975

1975 Bartje de Gehandicapten Sportvereniging viert haar 25 jarig bestaan  Sportclub Bartje, opgericht in 1959,  wordt tijdens de receptie van haar jubileum veel lof toegezwaaid. Bartje heft in belangrijke mate bijgedragen in de ontwikkeling van de gehandicaptensport in Nederland, aldus Joon, hoofdbestuurslid van de NIS. Een heleboel districten kijken met  belangstelling naar Bartje en denken: wat daar wordt ontwikkeld, kunnen wij ook mooi gebruiken. Volgens Joon is het kortzichtig van de Maatschappij de gehandicaptensport maar niet als sport te accepteren.  Vandaag gezond en morgen lid van onze Bond.  Zo schildert hij de betrekkelijkheid van een gezond lichaam. Tijdens de sportdag liet Bartje zien dat het met recht één van de grootste verenigingen in Nederland is met vele takken van sport.
https://www.sportclubbartje.nl/

24 mei 1975 Het Roessingh
 Aan de nationale eindronde doen de volgenden regionale kampioenen mee:  KIS (west),  ISVZO  (noord),  de Tubanten (oost) en Hoensbroek (zuid). 
In de finale tussen Hoensbroek en de Tubanten werken de Tubanten een achterstand weg van  0-2.  In een zeer spannende 5de set wint Hoensbroek met 3-2.
Het Kampioenschap wordt dit jaar gewonnen door Hoensbroek,  2de de Tubanten 3de ISVZO,  4  KIS.
foto Hoensbroek tegen Tubanten

Jo Senden  van  Hoensbroek ontvangt de kampioensbeker  1975  van  de  NIS Voorzitter Wim Ruth

links:  Het Kampioensteam van Hoensbroek met beker.
 1975  Maastricht 28-30 Augustus
Een tweede Internationaal toernooi voor Landen teams  (na 1967) vindt plaats in Maastricht.   Sitting Volleyball is nog steeds niet een uniforme  sport in Europa. Ieder land hanteert eigen spelregels en naam.
De 5 deelnemende landen  zijn met een eindstand van : 1. Nederland, 2 . Zweden, 3.  Duitsland, 4.   Luxemburg,  5 . België.
foto:  Nationaal team Nederland  Zitvolleybal met coach Ari e  't Hart liggend.

Het Nationaal Team  wint alle wedstrijden:  Nederland-Belgie 3-0,  Nederland-Luxemburg 3-0, 
Nederland -Zweden 3-0,   Nederland-Duitsland 3-1.


1975  de Tubanten Sportdag
Deze vereniging is oorspronkelijk opgericht 28-2-1962
De 11de Tubanten Sportdag  op de vliegbasis Twente. Met hier : de Tubanten tegen Salland
Ben Rekers is de enthousiaste Voorzitter
 

Follow

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal