1960 - 1966

Nationaal   1960

1960  De Nederlandse nationale competitie groeit naar 27 teams.
Dit jaar spelen alleen de Winnaars van de Afdelingen om het kampioenschap in Doorn:   KIS, de Krabben en EGS.   Voor het eerst wordt de wedstrijd gespeeld in "best of five sets".
KIS verslaat De Krabben  (3-1) in de finale en is de winnaar van het nationaal kampioenschap 1960.
KIS Haarlem, nationaal kampioen 1960.                                                             de Krabben op het NK 1960
De speler KIS : Peter Waldram, Ab Stoffers, Anton Albers, Cas Gevers, Tammo van der Scheer,  Joop Rijke, Henk de Wit en Piet Hoogeveen,
 
18 juni Doorn. De voorzitter van de Nationale VolleybalBond (NeVoBo)  biedt alle steun aan de gehandicapte volleyballers. 
Juni 1960 Eindhoven (NED) Internationaal Zitvolleybaltoernooi met deelname van Nederland, Finland, Joegoslavie, , Luxemburg, Duitsland, en Oostenrijk.

Nationaal  1961

 29 april 1961 Haarlem KIS viert haar eerste jubileum met een groot nationaal toernooi. 13 Teams hebben zich ingeschreven. Dit zijn: Groningen, den Haag, Venlo, Hilversum, de Krabben, KIS 2, DIS, DOV, KIS 1, De Sleutels, Amsterdam, Nijmegen, Wesel (Duitsland) . De eindstand was: 1. KIS 1, 2. de Krabben, 3. DIS (Delft)
KIS 1ste prijs aan Guus Rooyers
 De Nederlandse nationale competitie
De Zitvolleybal competitie  is uitgegroeid tot 4 regionale competities met 31 teams. Opnieuw is "De Krabben" de sterkste ploeg en de Nationale Kampioen 1961.
de Krabben Nationaal Kampioen 1961
1961 Oprichting van de NIS    In Nederland is een nieuwe Nationale Sportbond opgericht. Alle sportactiviteiten worden verplaatst van het Militair Sportcomité BNMO naar
de nieuwe “Nederlandse Invaliden Sportbond”  de NIS  , die zich later ging vestigen in Amersfoort,  met als centraal sport centrum  Fort Voordorp

Nationaal  1962

30 juni 1962  Rotterdam.  Onder de paraplu van "De NIS" wordt het Nationaal Kampioenschap Zitvolleybal georganiseerd.   De kampioenen van de 4 districten nemen deel aan de eindroinde: KIS, Noviomagnum, groningen en EGS.  EGS Eindhoven was de nieuwe Kampioen 1962, onder de vlag van de NIS.
6 verdere nationale toernooien vinden tijdens het jaar plaats.
1962 werd de SV de Tubanten opgericht
Sport was eind 1950 begin 1991 hot. Overal werden nieuwe sportclubs opgericht. Zo ook in 1962. In Enschede gaf de directeur Sportzaken opdracht aan de ambtenaren om sportverenigingen op te richten. Zo ook speciaal voor invaliden. De I.S.V. Enschede was het resultaat. Later genoemd S.V.G. De Tubanten.

Internationaal  1962

1962, 10-18 juni Obertraun (Oostenrijk). Een internationale sportweek met allerlei sporten. Special Sit bal wedstrijden tussen Oostenrijk, Finland , Duitsland en Nederland.

Nationaal  1963

1963 Een technische commissie "Zit Volleybal" is gekozen door de eerste Algemene Vergadering van "Zit Volleybal" clubs in Nederland. Door de toename van het aantal verenigingen moeten er nieuwe competitie reglementen komen.  Dit is de eerste Sport Commissie van de NIS . De volgende personen werden benoemd:  Valkema (Groningen) ,  Schut (Enschede),  Albers (Beverwijk) ,van Breemen (Maastricht).
1963 Apeldoorn  KIS  wint de Kampioensronde dit jaar  en is de nationale kampioen. 
Op de foto knielend van links de 3de en 4de persoon Tammo van der Scheer en Anton Albers.  De ontwerpers van het Zitvolleybal

Nationaal  1964

1964,Mei  Heemskerk.   Een van de oudste clubs de "Kennemer Invaliden Sportclub" (KIS) wint opnieuw de nationale titel. Aan de kampioensronde namen 5 ploegen deel: KIS 1 en 2, Almelo
, Groningen, Venlo en de Krabben. De eindstand werd: 1. KIS 1, 2. de Krabben, 3. Venlo, 4. KIS 2, 5. Almelo, 6 Groningen.
 KIS  Nationaal Kampioen 1964.
1964, Juni Hilversum.
Het eerste jubileum toernooi van de vereniging Hilversum. Het toernooi werd geopend door princes Beatrix. Een bijzonder moment was de ontmoeting van de speler de heer Van Es van EGS met de princes , die in de meidagen van 1940 behoorde tot de bemanning van de torpedojager, die de Koninklijke familie naar het veilige Engeland bracht.
De volgende ploegen namen deel: De Muggen, MGS, KIS, Amsterdam, Venlo, de Sleutels, de Krabben , Hilversum, DAF, EGS, Tilburg, Den Haag, Groningen , DIS, DOV, Hilversum 2. De finale werd een wedstrijd tussen Hilversum en de Muggen. Deze werd gewonnen door de Muggen, zodat zij de winnaar van het toernooi werden.
hier het teams van  KIS  envan IS Venlo
1964Tubanten Sportdag .
Bij de revalidatie werd veel gebruik gemaakt van sport als helende werking. En dat was ook zo. Nu nog steeds. Zo ook bij Het Roessingh in Enschede. In 1964 sloegen de I.S.V. Enschede en het revalidatiecentrum de handen ineen. Een start van een meer dan 25 jaar Nationale Sportdag in Enschede in het Diekman was ontstaan. Het ”Nasitoernooi” . Na afloop werd door de bijna 300 deelnemers genoten van die maaltijd op de Vliegbasis Twente. Rolstoelbasketbal, tafeltennis, atletiek, boogschieten (later luchtgeweer) en zitvolleybal. Maar niet allen in Enschede ook bij de Krabben (karnaval), GSV Hoensbroek, MGS Maastricht, Hilversum, KIS Beverwijk of DOV Leeuwarden en zo nog meer hadden hun zitvolleybaltoernooien. Sportiviteit en gezelligheid gingen samen. 
Joon (founder of the International Organisation WOVD) and Anton Albers ( the designer of SittingVolleyball)  both playing in the team of KIS Beverwijk.

Nationaal   1965

15 mei 1965 Eindhoven.  De Nederlandse nationale competitie is verdeeld in 9 poules.   De teams van ISA, DOV, Almelo,  Rotterdan, MGS waren voor de eindronde geplaatst. In de laatste ronde spelen de  teams Amsterdam (ISA) en Maastricht (MGS) om het goud.   MGS is dit jaar de nieuwe kampioen 1965.
 1965  Venlo 
Internationaal Zit Volletbal tournooi met 11 teams uit  Duitsland en  NED.  Winnaar het team van KIS .
 foto:  Geldern (BRD)  tegen  Eindhoven (EGS)

Nationaal   1966

 
7 mei 19
66, Leeuwarden, Kampioensronde   Voor de kampioensronde zijn 8 teams geplaatst . KIS , de Krabb
en, Enschede, DOV 2, in poule A. In poule B KIS 2, MGS, Drachten en DOV. De finale ging tusen KIS 1 en MGS welke door KIS werd gewonnen  2-1.  Om de 3de plek speelden de ploegen KIS 2  tegen de Krabben, welke door de Krabben werd gewonnen. foto DOV -de Krabben

Kampioen KIS 1966
De kampioensploeg KIS 1 bestond uit de spelers: A.Albers, P.Hoogeveen, P. Joon, P. Waldram, A. Mul en. J. Rijke.
1966 is een Jubileum jaar. Het 2de lustrum wordt gevierd door MGS, KIS, de Krabben, Venlo en Groningen met een groot toernooi.
 2de Jubileum Tournooi  van KIS .12 teams nemen deel aan het tournooi.   ISA Amsterdam is de winnaar van het toernooi
Meer jubileum tournooien en wedstrijden werden er gespeeld in Nederland tegen teams uit Duitsland en Belgie.
  2de jubileum Groningen
2de Jubileum voor  Groningen met het vrouwen team
Het vrouwen Zit Volleybal team van Groningen deed mee aan het tournooi en aan de nationale competitie.
1966. Fop-toernooi Amsterdam. De vereniging ISA organiseert weer het jaarlijkse Fop-toernooi. De volgende ploegen doen mee: KIS, MGS, de Muggen, ISA, Hilversum , de Krabben. De eindstand poule A : 1. KIS, 2. MGS, 3. de Muggen. In een B poule is de eindstand: 1. KIS 2, Den Haag, 3. Apeldoorn, 4 Groningen, 5 ISA 2.
 
 
© Copyright 65 jaar Zitvolleybal