Het  jaar

1981

Nationaal  1981

1981  15 april  KIS Jubileum.  KIS 25 jaar
NIS Voorzitter Wim Ruth reikt de Bondsonderscheidingen uit aan de KIS Bestuursleden Tammo vd Scheer, Anton Albers, Daan vd Kroef , Pieter Hoogeveen en Joop Rijke.De NIS bestaat dit jaar 20 jaar .  De verenigingen KIS,  GS Groningen,  MGS,   IS Venlo,  de Krabben en Marathon vieren dit jaar hun 25 jarig bestaan
1981  Audrey Hepburn Trofee voor Zit Volleybal Team
Heren 1981 Winnaar Audrey Hepburn Trofee NIS


Stef de Wit, Bennie Tenniglo, John Hilgeholt, Hennie Schulenberg, Jaap Geertsema, Henk Aalders, Henk Dost en Ari ’t Hart (Coach)


1981  Hoensbroek,  Nationaal Kampioenschap Zitvolleybal
Hengelo versloeg in de finale de Tubanten. Op de 3de plaats eindigde MGS en 4de  Venlo
ISV Hengelo Nationaal Kampioen (foto links)
September 1981 Ameland 
Huldiging van de paralympische 80 ploeg,  tijdens de sportweek op Ameland
 November 7,  1981. Eerste Zit Volleybal trainer cursus georganiseerd door de NIS. Van de 15 kandidaten zijn er 13 geslaagd, waaronder de toekomstige bondscoach
Jouke de Haan geslaagd
Ari 't Hart aan het werk in de 1ste cursus

Internationaal 1981

1981,  23-25 april , Bonn   Europees Kampioenschap Sitting Volleyball

Het eerste officiële Europees Kampioenschap voor Zit Volleybal wordt georganiseerd in Bonn (BRD) met deelname van 10 Landen.
Het eindklassement was:
  1. Nederland, 2. Duitsland, 3. Zweden, 4. Finland. 5. Joegoslavie, 6. Noorwegen, 7. Belgie, 8. Oostenrijk, 9. Denemarken , 10 Luxemburg
Achter: Ari ’t Hart (coach), Sjef van Drongelen (ass. Coach), Pierre Smeets, Jaap Geertsema, Leo Erven, Henk Aalders,  Addi Dost.  Voor: Bennie Tenniglo,  John Hligenholt, Stef de Wit, Henk Dost, Gerard Kroon en Johan Reekers


Bonn in cijfers
Voorrondes:
Joegoslavië - Nederland 0-3 (10-15, l4-16,1A-15),  Nederland - Oostenriik 3-0 (15- 2, 15- 0, 15- 2)
Denemarken - Nederland 0-3 ( 1-15, 0-15, 9-15),     Finland - Nederland l-3 (15-10,11-15, 7-15,9-15).
Eindstanden poules:
Poule 1:
1. Nederland        8 p. , 2. Finland     6 p., 3. Joegoslavië     4 p.,   4. Denemarken 2 p.,  5. Oostenrijk      0 p.
Poule 2:
1. West-Duitsland  8 p.,  2. Zweden       6 p.,  3. Noorwegen     4 p.,  4. België      2 p.,  5. Luxemburg     0 p.

Kruisfinales:
Nederland - Zweden 3-1 (15- 9, 8-15, 15- 9, 15- 5),   Finland - West-Duitsland 2-3 (11-15,15-l1,15-11, 8-15, 4-15)
3/4e plaats:
Finland - Zweden 1-3 (13-1s, 8-15,13-15, 6-15)
Finale:
Nederland -West-Duitsland 3-2 ( 7-15, l5- 5,14-16,15-11,15-11)
klik op de plaatjes voor een groter exemplaar

24 april 1981 Oprichtings vergadering  " International    Volleyball Committtee for Disabled "

Een vergadering wordt opgeroepen voor de team leiders van de deelnemende landen om een internationaal Comité voor Volleybal in de ISOD te installeren
 Aanwezig: PieterJoon Voorzitter .  De vertegenwoordigers van: Luxemburg, Zweden, Zwitserland, Noorwegen, Nederland, Duitsland. Er zijn excuses ontvangen uit Finland, Joegoslavië, Denemarken en Oostenrijk.
De voorzitter toont de structuur van het nieuwe comitén en licht dit toe
  1. Het Bestuur van de commissie zal 5 personen zijn met 2 subcommissies voor trainers en scheidsrechters.  De voorzitters van de trainers- en scheidsrechterscommissies  zijn  lid van het Bestuur.
  2.  De trainers commissie zal alle technische materiaal- en trainingsmethoden verzamelen voor het opleiden van trainers  in alle landen.
  3. De scheidsrechters commissie. zal  proberen om de beste scheidsrechters uit alle landen voor de Kampioenschappen te selecteren. Tijdens deze kampioenschappen zijn zij verantwoordelijk voor het begeleiden en aanwijzen van de scheidsrechters. Zij zijn verantwoordelijk voor het opleiden van de scheidsrechters.
  4. Het Bestuur zal een schema maken voor de verkiezngen van het Bestuur. Zij zullen voorstellen doen voor de wijziging van de regels.  De commissie is verantwoordelijk voor alle zaken met betrekking tot volleybal in de ISOD
De leden van deze commissie zijn van mening dat zij, samen met de heer Softley, bevoegd zijn om tevens de belangen  voor Standing Volleyball in ISOD te behartigen. 
De voorzitter laat de vertegenwoordigers weten dat de ISOD per brief heeft aangegeven dat de gekozen commissie een erkend ISOD-volleybalcomité zal zijn.  De Landen hebben hierna de volgende personen in het  Volleybal Comité gekozen
Voorzitter Pieter Joon (NED), Knut Aga (Nor) secretaris , Heinz Haep (Ger) lid,  Arie 't Hart (Ned) trainers,   Lasse Barlund (Swe) scheidsrechters
foto:  Pieter Joon ontvangt de dank van de Duitse organisatie , Heins Haep, met veel succes om het Zitvolleybal internationaal te ontwikkelen. 
ISOD classificatie :
a)de indeling tussen de klassen 1-2-3 is te flexibel. Het kan heel moeilijk zijn om een persoon in de klasse 2 en 3 te classificeren. En het heeft bovenal GEEN nut.
b) In elk internationaal toernooi of elk spel moet er een bevoegde classifier aanwezig zijn.
c) de landen vragen zich af of je door dit Punten-systeem een speler moet selecteren , niet op zijn technische vaardigheden, maar op basis van zijn handicap-punten.  Met name een land met niet veel verschillende gehandicapte spelers zal problemen hebben met een dergelijk Puntent-systeem. Dat systeem blokkeert de ontwikkeling de ontwikkeling van het spel en feitelijk discrimineert het atleten.
Drie belangrijke beslissingen die de Vergadering  nam voor de komende internationale kampioenschappen.
  1. De hoogte van het net daalt van 1,20 m naar 1,15 m.
  2. Bij Zit Volleybal  komt  er geen classificatie/puntensysteem,  zoals welgebruikt in het Staand  Volleybal.  Bij Zitvolleybal  slechts een "minimale handicap " beschrijving .
  3. Een nieuw classificatie model ontwikkelen om de  minimale handicap voor de " Zitvolleyball"  groep vast te stellen . Deze minimale handicap laten vaststellen  met behulp van spelers, coaches en fysio's.
Een memorabel Besluit: Het Nederlandse Zitvolleybal, met haar eigen karakter, wordt een Internationale sport.
Classificatiesystemen ISOD/ISMGF en " les autres"wordt niet gevolgd, maar alleen een minimale definitieve handicap.
De voorzitter vroeg de landen hun mening over de classificatieregels van ISOD/ISMGF en het voorstel voor "les autres" gehandicapte atleten met motorische handicaps gemaakt door de heer Natvig (med. classifier van ISOD). Na een kleine discussie kwamen alle landen tot het volgende advies aan de medische commissie van ISOD:
" Alle gehandicapte atleten classificeerbaar volgens ISMGF, ISOD, CP-ISRA en alle andere gehandicapte atleten moeten worden toegestaan om Nationaal  en International Sitting volleybal te spelen.
Het voorstel dat de atleten ten minste een "zichtbare "  handicap moeten hebben, wordt niet geadviseerd door de voorzitter. Hij stelde dat er meer atleten in de categorie disabled en les autres  zijn,  dan alleen die met  een "zichtbare handicap ".  Alle aanwezige landen waren het erover eens dat  het Medisch Comité van ISOD een internationale spelers  ID-kaart  voor Volleybal  kan maken,  waarbij deze  "les autres" atleten  ook Nationaal en Internationaal Zitvolleybal kunnen spelen.
Puntsysteem en classificatie. (voorstel van dr. Natvig ISOD):  Alle landen willen geen puntensysteem voor de  spelers en voor de samenstelling van een team, vooral geen classificatie per speler om bovenstaande reden
13 -15 juni 1981 Solna Games (Zweden)
Zitvolleybaltoernooi met de Landen teams van Zweden,  Noorwegen,  Denemarken en Nederland.

18 oktober 1981 , Ettelbruck (Lux)

4 Nations Tournament,  met de Landen teams van Duitsland,  Belgie,  Nederland en Luxemburg
Nederland-Luxemburg 3-0, Nederland-Belgie 3-0 en de De finale Nederland verslaat Duitsland met 3-1.
 

Follow Us

© Copyright 65 jaar Zitvolleybal